COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Un adjunct al lui Stoianoglo și-a dat demisia

10 oct. 09:34   Societate
580 0

Șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, a demisionat, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Despre aceasta a anunțat chiar el printr-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, cererea sa a fost acceptată pe data de 8 octombrie.

Procurorul a declarat că adjuncții procurorului general au fost suspendat ilegal.

„Iarăși asistăm la o demonstrare inutilă de forță, deja în privința adjunctului Procurorului General, Ruslan Popov.


Nu înțeleg raționamentul privării de libertate a acestuia, prin aplicarea reținerii. Or, Codul de procedură penală stabilește concret în art.166 temeiurile reținerii, iar acolo nu am găsit nici unul plauzibil.

Reținutul nu se ascunde ( dacă vroia, cred că o făcea demult, a avut posibilitate), nu este nici caz de flagrant, nu mai vorbesc de stabilirea identității.

Nu ține nici presupunerea că ar putea împiedica stabilirea adevărului, odată ce au fost realizate controale, etc.

Precum și în cazul Procurorului General cred că se exagerează, că să nu folosesc alte calificative.

Ca fost coleg, mă adresez și vă implor domnilor procurori care gestionați aceste cauze - OPRIȚI-VĂ.

Pînă a acționa, mai recitiți normele legale. De ce nu doriți să înțelegeți că toată această BRAVADĂ ne va costa foarte și foarte scump. Vom plăti toți, inclusiv cei care cred că asistă în prezent la spectacol pe gratis. Nota de plată (biletul la spectacol) va fi descurajantă, nu vă îndoiți.

La data de 07 octombrie 2021 am depus cerere de demisie din funcția de adjunct al Procurorului General. Ieri, 08 octombrie cererea a fost acceptată.

M-a determinat să demisionez următoarele circumstanțe: imediat ce a fost adoptată hotărîrea CSP din 05 octombrie 2021 în privința Procurorului General, ministrul justiției a plasat pe rețelele de socializare informația că odată cu suspendarea Procurorului General, sînt suspendați și adjuncții PG, prin efectul legii (art.18 alin.(4) din Legea art), recent modificată.

Pozitia ministrului a fost preluată de președintele Comisiei juridice a Parlamentului, apoi de toată presa.

Consider că acest anunț și celelalte acțiuni care au urmat, au fost făcute pripit, fără a consulta legea. Ori, art.18 din legea Procuraturii se referă la încetarea mandatului adjuncților în legătură cu încetarea mandatului PG, iar în cazul nostru este vorba de suspendarea mandatului, situație care cade sub incidența art.55 alin.(2) din Legea Procuraturii.

Norma de referință stabilește că, în toate cazurile prevăzute de lege suspendarea procurorului ( se referă și la adjuncții PG, care tot se atribuie la termenul "procuror"), are loc prin ordinul Procurorului General, la propunerea CSP.

Acest lucru nu s-au întîmplat în zilele ce au urmat (nici demers de la CSP și nici ordin), lucru care este explicabil, odată ce, acei care acum dețin controlul asupra majorității în CSP s-au expus pe aceasta problemă - adică adjuncții PG sînt suspendați prin efectul legii, pozitie pe care o consider contrară art.55 al legii.

Deoarece, am fost înlăturat, la modul practic, de la tot ce se petrecea în instituție, am considerat că unica soluție este să-mi dau demisia, în caz contrar urma să-mi asum și eu toate acțiunile și consecințele (făcînd parte din conducerea Procuraturii), lucru pe care nu pot să mi-l permit.

Ori evenimentele, așa cum au derulat în aceste zile, m-au convins că am luat o decizie corectă, fiindcă nu împărtășesc ce se întîmplă.

Cu toate acestea, pe mine în continuare mă deranjează nu doar ilegalitățile în privința persoanelor implicate, ci și autoritatea Procuraturii, care nu va spori dacă vor fi admise devieri de la normele legale”, a conchis procurorul.

Reamintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că Popov figurează într-un dosar cu privire la „îmbogățire ilicită”. Acesta a fost reținut ieri dimineață de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS.

Stoianoglo a fost plasat pe 8 octombrie de către Judecătoria Centru, sediul Ciocana, în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

În ședința de marți, 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS, prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizînd pretinsele acțiuni ilegale.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS, însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Tot în seara zilei de 5 octombrie, Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.

Miercuri, 6 octombrie, CSP l-a desemnat pe Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la cîteva ore președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire a acestuia.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X