Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1082

Un acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată ar putea fi introdus

12 sep. 17:15   Societate
1100 0

Inițiativa de a completa măsurile alternative pentru urmărirea penală și înfăptuirea justiției în cazul persoanelor juridice a fost discutată săptămîna trecută, la Ministerul Justiției. Mai exact, se propune introducerea în legislație a posibilității încheierii unui acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată. Inițiativa a fost discutată săptămîna trecută, la Ministerul Justiției.

O astfel de măsură (în cazul în care va fi adoptată) ar putea duce la recuperarea mai rapidă a prejudiciului cauzat statului (prin restituirea prejudiciului și achitarea unei amenzi consistente) și va permite companiei să funcționeze în continuare (păstrînd locurile de muncă). Evident că legislația va trebui să prevadă proceduri care nu vor permite să se abuzeze de acest mecanism (implicarea procurorului-șef al procuraturii specializate și autorizarea de către judecătorul de instrucție, precum și inaplicabilitatea mecanismului față de persoane juridice care aduc atingere funcționalității statului – de exemplu, implicate în frauda bancară sau în alte infracțiuni de acest gen), dar și monitorizarea strictă a clauzelor incluse în acord.

„Deși ideea trebuie încă analizată, în prezent situația este de așa natură că prejudiciile aduse statului nu sînt recuperate, amenzile nu sînt încasate, conturile companiei sînt sechestrate, oamenii rămîn fără locuri de muncă, iar persoanele vinovate de comiterea infracțiunilor rămîn nepedepsite. Adoptarea unui astfel de proiect ar putea schimba această situație”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Astfel de mecanisme există în majoritatea țărilor membre ale UE, dar și în SUA.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав