Un acord ce vizează consolidarea sistemului de poliție din R.Moldova va fi semnat la Vilnius

11 iul. 15:21   Societate
2152 0

Republica Moldova va semna, pe 12 iulie, un acord de cooperare cu mai multe state, în domeniul polițienesc și cel al frontierei.

Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, care se află la Summitul NATO de la Vilnius, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Potrivit acestuia, acordul va acoperi domeniile liniei polițienești și frontierei, consolidînd cooperarea și schimbul de informații în lupta împotriva infracționalității și asigurarea ordinii publice.

Cernăuțeanu a subliniat importanța acestui acord pentru dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților sistemului de poliție din Moldova. Unul dintre aspectele cheie ale acordului vizează accelerarea schimbului de informații și date, eliminînd necesitatea așteptării comunicărilor oficiale.

„În afară de activitățile noastre pe schimburi de informații și date, pe care să le avem mult mai rapide, să nu așteptăm acele comunicări oficiale, să fie o rapiditate în procesul nostru de comunicare și schimb de informații inclusiv pe procesul infracționalității, ordinii publice, care să ne ajute”, a declarat șeful IGP, pentru TV8.


De asemenea, acordul va sprijini cooperarea în domeniul instruirii și pregătirii polițiștilor. Astfel, Moldova va explora practicile celor 5 state, care ar putea fi adoptate și îmbunătățite în sistemul de poliție din țara noastră.

„În mod special, se va baza și pe anumite domenii, aspecte legate de instruire, activități de pregătire, pe care să le putem desfășura în toate aceste state. Dacă o să mergem în fiecare din aceste țări, fiecare are ceva specific. O să ne ducem în Estonia, o să vedem o academie de poliție pe care nu știu dacă o întîlnim în alte state europene. Toate aceste vor fi ca practici pe care le vom îmbunătăți în sistemul nostru, anume în baza acestui acord”, a explicat Viorel Cernăuțeanu.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?