X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Ultimele știri despre USMF «N. Testemiţanu» - un exemplu dezgustător de știri false

16 dec. 2018,, 13:10   Societate
5286 0

Ultimele știri despre Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu este un exemplu respingător al nebuniei știrilor false.

Este o declaraţie făcută de către americanul Hal Foster – un jurnalist internațional cu o mare experiență, profesor de jurnalism, participant la proiectul împotriva știrilor false din Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit lui Hal Foster, în calitate de jurnalist cu o experienţă de treizeci de ani în cadrul organizaţiilor-lider în domeniul actualităţilor, cum ar fi Los Angeles Times, el nu a văzut niciodată în întreaga sa carieră un exemplu mai nemernic de veste falsă, cum ar fi cea legată de implicarea USMF „Nicolae Testemiţanu” în emiterea de diplome false pentru medicii israelieni.

Profesorul de jurnalism a atras atenția asupra faptului că după ce mass-media israeliană a difuzat informaţia despre arestarea a 40 de medici israelieni din cauza diplomelor medicale falsificate cu menţionarea ţării noastre în aceste ştiri, agențiile de știri din Moldova nu numai că au recurs la speculaţii la acest subiect, ţinînd cont de faptul că studenţii israelieni îşi fac studiile la USMF „N. Testemiţanu”, ci şi au declarat în mod direct că diplomele false emise de această universitate moldovenească urmau să apară în Israel și că instituţia respectivă ar fi cumva implicată în aceste afaceri.

Hal Foster a subliniat că niciuna din mass-medii nu a oferit nici cea mai mică dovadă că diplome falsificate, chipurile, emise de USMF „Nicolae Testimiţanu” ar fi fost găsite în Israel sau că universitatea ar avea atribuţie la ele, pentru că acestea elementar nu existau.


„Nici o singură dovadă. Cu alte cuvinte, relatările erau o minciună flagrantă. Una dintre cele mai respectate universități din Moldova a suferit pagube enorme. Toate cele întîmplate au impus Universităţii regimul de comunicare informaţională de criză, instituţia fiind nevoită să-şi consume puterile și resursele pentru a demasca minciuna", a spus el.

Hal Foster a vorbit despre prejudiciul adus studenților. Unii spun că sînt „atacați" pe rețelele de socializare pentru că-şi fac studiile la această universitate. Atacatorii care citesc știrea falsă susțin că acești studenți au o reputație dubioasă și un deficit de onestitate.

Un moment agravant este faptul că acest lucru se întîmplă cu o universitate cu o reputație de nivel mondial, pe care instituţia a cîștigat-o inclusiv pentru că absolvenții săi susţin unul dintre cele mai dificile examene medicale de licențiere din lume. Acesta include examene în Statele Unite și Israel, unde mai mult de trei sferturi dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemiţanu”, care au susţinut examenul în Israel, în 2017, au făcut-o din prima sau din a doua încercare. Statul California (SUA) tocmai a acreditat Programul Stomatologic al USMF „Nicolae Testemiţanu”, acest statut i-a determinat pe studenții californieni să înceapă studiile la această universitate.

Mii de medici și stomatologi israelieni sînt absolvenți ai USMF „Nicolae Testemiţanu”, inclusiv somităţi din medicină, incluzînd medici cardio-chirurgi, oncologi etc. Chiar şi conducătorul Asociației Stomatologilor din Israel este absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, a acestei comori naționale a Moldovei.

Profesorul de jurnalism american a remarcat că Procuratura Anticorupţie din Moldova investighează veridicitatea informaţiei despre depistarea în Israel de diplome false emise de USMF „Nicolae Testemiţanu”, și dacă informaţia este veridică, cine din reprezentanţii universităţii este implicat în această fraudă. Comisia mixtă a Ministerului Educației, Culturii și Științei și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și-a început propria activitate la Universitate pentru a verifica documentația privind organizarea și desfășurarea înmatriculării cetățenilor străini, procesul de pregătire și efectuare a examenelor de absolvire pentru studenții străini, de eliberare a actelor de studii pentru această categorie de studenţi, de verificare a dosarelor personale ale studenţilor străini.

„Avînd informații din prima sursă despre universitate, nu mă îndoiesc că ancheta o va reabilita. Totuşi, acel nor care nu ar fi trebui să apară niciodată va continua să plutească deasupra Universităţii. Cînd spun că „nu ar fi trebuit să apară niciodată", vorbesc despre faptul că acest nor a fost fabricat – că a fost rezultatul unor știri false", a menţionat Hal Foster.

El și-a exprimat speranța că prejudiciul adus reputației USMF „Nicolae Testemiţanu” de către agenţiile de ştiri, le va determina pe acestea din urmă să se gîndească la prejudiciile pe care știrile false le pot aduce oamenilor și organizațiilor nevinovate. „Probabil, dar nu mai mult decît probabil, că se vor abține să se alăture informaţiilor mediatice false pe viitor", a spus profesorul american de jurnalism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?