UE va oferi ajutor pentru păstrarea cimitirului evreiesc din Moldova

UE va oferi ajutor pentru păstrarea cimitirului evreiesc din Moldova

Uniunea Europeană va contribui la păstrarea cimitirului evreiesc din Moldova și din alte țări din Europa de Est și de Sud, Noi.md.


Potrivit Deutsche Welle, Uniunea Europeană intenționează să aloce 800 de mii de euro pentru realizarea unui proiect de inventariere a cimitirelor evreiești din Europa de Est și de Sud.


„Comunitățile evreiești au contribuit semnificativ la cultura europeană", a declarat Michel Manyier, directorul Comisiei Europene pentru Educație și Cultură, menționînd că păstrarea cimitirelor evreiești este parte a „responsabilităţii comune pentru istoria și patrimoniul cultural al Europei".


Vor fi cartografiate circa o mie și jumătate de cimitire din Grecia, Moldova, Slovacia, Lituania și Ucraina, au declarat în aceeaşi zi reprezentanții proiectului ESJF, care activează în scopul păstrării mormintelor evreieşti din Europa. Fotografierea cimitirelor va fi realizată cu ajutorul aparatelor de zbor nepilotate. Proiectul vizează atragerea locuitorilor locali pentru a face ca locurile de înmormîntare să devină parte a patrimoniului local.


Reprezentantul proiectului, Philip Carmel, a subliniat în mod aparte importanța sa pentru tinerii europeni și pentru combaterea dezvoltării fenomenului de antisemitism. „Cimitirele sînt adesea ultima dovadă tangibilă a secolelor de trai al evreilor în orașele și satele din Europa, care au fost exterminaţi de Holocaust", a subliniat el.


Din momentul apariţiei Fondului în anul 2015, reprezentanții ESJF au reușit să păstreze 120 de cimitire evreiești în șapte țări din Europa Centrală și de Est.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load