X 
Cutremure stiri: 502

UE schimbă procedura de trecere a frontierei. Ce este important de știut pentru cetățenii moldoveni

24 sep. 19:45   Societate
53124 0

Din data de 10 noiembrie 2024, pe teritoriul Uniunii Europene va începe să funcționeze un nou sistem informatic EES (Entry-Exit System), iar procedura de intrare în țările UE pentru cetățenii Republicii Moldova și ai altor țări care au dreptul de a intra în UE fără viză se va schimba.

Noul sistem va înregistra automat intrarea și ieșirea tuturor străinilor în țările Schengen.

Acest sistem este introdus pentru a simplifica trecerea frontierelor, pentru a consolida securitatea prin documente biometrice și pentru a preveni utilizarea documentelor false. De asemenea, ar trebui să contribuie la combaterea migrației ilegale.

Sistemul va înregistra amprentele digitale și fotografiile faciale ale persoanelor care trec frontiera o singură dată și le va stoca timp de trei ani: ștampilele de pașaport nu vor mai fi necesare.

Înregistrarea va avea loc în mod automat prin intermediul terminalelor self-service.


Prin urmare, atunci cînd o persoană pleacă în străinătate, polițiștii de frontieră vor lua mai întîi datele biometrice, iar dacă o persoană refuză să le furnizeze, i se va refuza trecerea frontierei.

În plus, la fiecare trecere ulterioară a frontierei, o persoană va trebui să își scaneze pașaportul la un terminal cu autoservire.

Noile norme de trecere a frontierei nu înseamnă anularea regimului fără vize.

Anterior, Comisia Europeană a raportat că, pînă în primăvara anului 2025, UE intenționează să introducă EES și ETIAS (Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile), ceea ce va duce la obligația călătorilor din țările fără viză de a plăti o taxă de 7 euro la fiecare trei ani pentru a-și autoriza călătoriile.

După cum se știe, Uniunea Europeană a luat o decizie de principiu încă din 2016 pentru a schimba procedura de trecere a frontierei pentru cetățenii acelor state care au dreptul de a călători fără viză în UE. În 2018, Parlamentul European a aprobat legislația de stabilire a parametrilor noului sistem, care a fost denumit ETIAS.

Data de lansare a sistemului a fost amînată de mai multe ori, inclusiv din cauza necesității unor fonduri suplimentare și a legislației tehnice, care a fost adoptată în cele din urmă abia în 2021. Bruxelles-ul se aștepta atunci ca sistemul ETIAS să poată fi lansat de la începutul anului 2022, dar datele au trebuit să fie amînate din nou, din nou și din nou.

Noul sistem prevede că, după lansare și după perioada de tranziție, intrarea cetățenilor Republicii Moldova și ai altor țări care călătoresc fără viză în UE cu un pașaport biometric va fi posibilă în cazul preînregistrării (autorizării) în noul sistem.

ETIAS va elibera online autorizații de călătorie mai degrabă decît vize. Cu o autorizație de călătorie ETIAS valabilă, va fi posibilă șederea în oricare dintre cele 30 de țări europene timp de 90 de zile pe parcursul oricărei perioade de 180 de zile.

Pentru a solicita un ETIAS, trebuie să aveți un pașaport valabil mai mult de trei luni, să furnizați o adresă de e-mail, să completați un formular online și să plătiți o taxă de 7 EUR. Există un singur site web oficial ETIAS: europa.eu/etias. Formularul de cerere de pe acest site va apărea odată cu lansarea sistemului.

Permisul de călătorie ETIAS va fi legat de pașaportul călătorului și este valabil pentru o perioadă de pînă la trei ani sau pînă la expirarea pașaportului, luîndu-se în considerare data care intervine prima. Atunci cînd se obține un nou pașaport, trebuie obținută o nouă autorizație de călătorie ETIAS.

Pentru a solicita o autorizație de călătorie ETIAS, este necesară completarea formularului de cerere utilizînd fie site-ul oficial ETIAS, fie aplicația mobilă ETIAS.

Solicitarea unei autorizații de călătorie ETIAS costă 7 EUR, deși unii călători sînt scutiți de plata acestei taxe. Doar persoanele cu vîrste cuprinse între 18 și 70 de ani vor plăti această taxă. Majoritatea cererilor vor fi procesate în cîteva minute. Cu toate acestea, este posibil ca procesarea unei cereri să dureze mai mult.

În acest caz, cetățeanul poate primi o decizie în termen de 4 zile. Această perioadă poate fi prelungită pînă la 14 zile dacă cetățeanului i se solicită să furnizeze informații sau documente suplimentare sau pînă la 30 de zile dacă este invitat la un interviu.

Prin urmare, se recomandă solicitarea unei autorizații de călătorie ETIAS cu mult timp înainte.

Cetățeanul trebuie să primească un e-mail de confirmare a cererii sale, care va include numărul său unic de cerere ETIAS, care trebuie păstrat pentru consultare ulterioară.

Odată ce cererea sa a fost prelucrată, cetățeanul va primi un alt e-mail prin care va fi informat cu privire la rezultatul acesteia.

La primirea autorizației de călătorie ETIAS, este necesar să vă asigurați că numele, numărul pașaportului și alte informații sînt corecte: dacă există vreo greșeală, cetățeanului nu i se va permite să treacă frontiera.

Dacă cererea este respinsă, e-mailul va preciza motivele acestei decizii. De asemenea, acesta va furniza informații privind modul de contestare, informații privind autoritatea competentă și termenul limită relevant pentru contestație.

22
3
1
3
48

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав