Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1083

UE a debursat Moldovei 75 de milioane de euro, pentru susținerea sectorului energetic

18 aug. 10:45   Societate
1182 0

La 17 august, Uniunea Europeană a efectuat plata unui grant de sprijin bugetar de 75 de milioane de euro (sub forma unui „Contract de consolidare a statului și rezilienței”) pentru Republica Moldova. Acest pachet de asistență are scop de a sprijini țara noastră în sectorul energetic în contextul războiului din Ucraina.

Acesta este cel de-al doilea sprijin bugetar oferit de UE în ultimele opt luni pentru a răspunde la creșterea costurilor energetice, precum și la consecințele drastice ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Împreună cu primul pachet de asistență în valoare de 60 de milioane de euro adoptat în decembrie 2021, acesta atinge suma totală de 135 de milioane de euro pentru sprijinul bugetar acordat Moldovei de către Uniunea Europeană în sectorul energetic, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Plata efectuată ieri are loc în urma recentei plăți de 50 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova, din care 35 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro - sub formă de granturi.

Aceasta este prima plată efectuată în cadrul noii asistențe macrofinanciare pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă pentru doi ani și jumătate.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав