X 
Criza energetică stiri: 1635
Cutremure stiri: 271

Turismul medical mai des întîlnit în Republica Moldova

1 sep. 2021,, 10:30   Societate
2178 0

După redeschiderea granițelor și relaxarea restricțiilor, moldovenii stabiliți peste hotare, revin în Republica Moldova pentru a-și trata dantura, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Administratorii clinicilor stomatologice spun că în luna august numărul pacienților a crescut cu aproximativ 30 la sută. Vin clienți, inclusiv cetățeni străini, de pe aproape toate continentele.

Turismul medical ia amploare, iar străinii îmbină utilul cu plăcutul și vizitează și locurile pitorești.

Vitalie Pănuță e stabilit de 20 de ani în Portugalia unde lucrează în domeniul construcțiilor. De fiecare dată cînd vine acasă să-și revadă rudele, trece și pe la cabinetul stomatologic.

Vitalie Pănuță, basarabean stabilit în Portugalia: „În 2019 am venit aveam probleme mari cu dinții pentru că am fost și la Polul Nord și am umblat și asta se răsfrînge la dinți și era mult de lucru și trebuiau profesionali. - Cît v-ar costa ceea ce faceți aici acolo? - Cam 20 de mii. - Și aici? - În jumătate”.


Vitalie și-a adus la Chișinău și prietenul din Portugalia, care spune că acolo serviciile stomatologice sînt un lux, iar calitatea serviciilor lasă de dorit.

Fabian Gilis, portughez: „Calitatea serviciilor este diferită în Portugalia, mulți stomatologi sînt originari din Brazilia, nu e ca la voi în țară, e diferit. Am văzut rezultatul la prietenii mei și e diferit, dar și igiena este la nivel corespunzător”.

La această clinică stomatologică se lucrează de zor, iar programările se fac din timp. Vin în special pacienții fideli, care anul trecut nu au putut să călătorească din cauza pandemiei.

Vladislav Casian, administrator, clinică stomatologică: „Vin pacienţi din Europa foarte mulţi, din America au fost, chiar şi din Australia. Foarte mulţi stabiliţi în Romînia, din Bîrlad, Vaslui, Deva, la 700 de kilometri chiar avem o comunitate de romîni care sînt stabiliţi acolo, unul prin altul, deja familii întregi”.

Clienţii străbat sute şi chiar mii de kilometri pentru a beneficia de tratament de calitate în clinicile stomatologice din Republica Moldova.

Vladislav Casian, administrator clinică stomatologică: „Implantări, terapeutice de la cele mai mici, la cele mai mari, coroane totale, proteze pe implanturi.

Primul avantaj pe care îl văd eu este preţul, al doilea este calitatea şi al treilea aş crede că sînt termenii, la noi lucrările se execută cu mult mai rapid, într-un termen stabilit decît peste hotare. Decurge un tratament care la noi se face într-o lună de zile acolo se face într-un an, an şi jumătate”.

Turismul medical ia amploare în Republica Moldova în special datorită celor care vin să-şi trateze dinţii. Agenţiile de Turism oferă servicii de acest gen care includ zborul tur-retur, cazarea în hotel şi serviciille clinicii stomatologice.

Preţurile oscilează între 1.000 şi 10.000 de euro în funcţie de starea de sănătate a pacientului. Chiar dacă par exorbitante, preţurile sînt mult mai mici decît cele din Europa.

Ion Curmei, director Agenţie de Turism: „Dacă vara trecută nu am avut nicio persoană din cauza pandemiei, în această vară sînt deja peste 150 de persoane, care au solicitat ajutorul nostru pentru rezervarea hotelului, transport, rezervarea consultaţiei la clinică, plus tratament. Direct persoane native cum ar fi italieni , germani, italieni de origine din Marea Britanie vin mulţi”.

Potrivit statisticlor, în prima jumătate a anului 2020, Republica Moldova a fost vizitată de peste 6.000 de turişti străini, dar nu sînt date oficiale privind numărul celor veniţi pentru a se trata.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав