Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de către directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Nistrului Eco-TIRAS, doctor în științe biologice Ilya Trombițchi, Noi.md
Potrivit acestuia, decizia Comisiei pentru Situații de Urgență de a tăia păduri pentru a asigura populația rurală cu lemn de foc din cauza creșterii prețului și a lipsei gazului este poate cel mai groaznic lucru pe care l-a făcut actualul guvern pînă acum.
"Pur și simplu nu există o asemenea cantitate de pădure în Moldova. În plus, pădurile din rezervațiile naturale și parcurile naționale nou apărute vor fi distruse. Nu mai puține daune va aduce și „acordul” pentru tăierea neoficială a centurilor de protecție și, în general, a tot ceea ce mai iese din pămînt. La nivelul satelor asta se întîmplă deja,iar vecinii se grăbesc să ei primii,pentru că s-ar putea să nu ajungă. Cererile adunate de primării, de 5 metri cubi pe familie, depășesc cu mult capacitatea reală a pădurii. Acest lucru provoacă corupția cauzată de boom și, mai bine decît orice schimbare climatică, contribuie la deșertificarea rapidă a țării. Este inutil să vorbim despre încălcarea obligațiilor țării referitor la o mulțime de tratate internaționale de mediu și a directivelor UE”, a spus cunoscutul ecologist.El a subliniat că politica actuală va provoca o încălcare a condițiilor agricole și va genera în curînd necesitatea unor injectări bugetare anuale în agricultură din cauza secetelor provocate de pustiirea teritoriului țării și a consecințelor socio-economice ale acestor acțiuni.
"Ce ar fi trebuit de făcut? De căutat alte surse de energie decît lemnul - cărbune, gaze, surse alternative. Lemnul pentru încălzire în Moldova nu poate fi o soluție la problemă, ci dimpotrivă, este o modalitate de a crea mai multe probleme și mai complexe. Ce ar trebui să facă societatea – să protesteze tocmai împotriva acestei decizii! În mod ironic, astăzi a fost Ziua Națională a Silviculturii", a scris Ilya Trombițchi.
De menționat că mai devreme, comentînd problema aprovizionării cetățenilor cu lemne în sezonul rece, experții au remarcat că în Republica Moldova este posibilă asigurarea populației cu lemn de foc fără a recurge la tăierea pădurilor, dacă se realizează defrișarea copacilor care au crescut timp de peste 25 de ani de reformă funciară pe terenuri agricole care nu sînt prelucrate.Există zeci sau chiar sute de hectare de astfel de teren în fiecare primărie. Nu este însă o muncă ușoară, care necesită mobilizarea urgentă a resurselor organizatorice și materiale, precum și voința autorităților de la toate nivelurile.
În plus, dacă această lucrare poate fi organizată în acest an, atunci terenul agricol eliberat de vegetația forestieră poate fi folosit în scopul propus pentru semănatul culturilor de primăvară în 2023.
Adăuga comentariu