TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Trombițchi: În Moldova nu are cine să răspundă pentru rîurile ucise

Trombițchi: În Moldova nu are cine să răspundă pentru rîurile ucise

În ultimii ani, atît ecologiștii, cît și cetățenii îngrijorați au remarcat starea proastă a rîurilor și a rezervoarelor noastre.


Pentru a schimba situația, consideră Trombițchi, trebuie restabilit minister independent al Mediului, care a fost desființat în 2017 ca parte a reformei guvernamentale în Moldova. Noile autorități intenționează să restabilească acest minister anul viitor.


Despre problemele de mediu pe care le-a "moștenit" noua guvernare a țării a vorbit ecologul Ilia Trombițchi într-un interviu acordat studioului radio Sputnik Moldova.


Trombițchi și-a exprimat, de asemenea, speranța că noile autorități vor restabili unele structuri care au existat anterior, de exemplu, serviciul de protecție a peștilor, care a fost desființat. După cum a subliniat ecologul, astăzi sînt grav distruse departamentele care ar trebui să analizeze starea mediului și care ar trebui să facă o monitorizare zilnică.


"Pe 13 mai, a fost cea mai puternică vărsare a apelor reziduale în rîul Răut. În imaginile apărute pe Facebook se vede cum de-a lungul rîului de la Orhei plutește un strat gros de spumă. Iar structurile corespunzătoare nu au reacționat în nici un fel la aceasta, nici măcar nu au luat probe pentru analiză", a spus Trombițchi.


După cum a presupus expertul, persoanele responsabile, se pare, așteptau o anumită echipă, deși ar trebui să reacționeze singuri în astfel de cazuri. Acest videoclip a acumulat mai mult de 60 de mii de vizualizări, probabil că și cineva dintre persoanele responsabile l-a văzut. Dar echipa nu a acționat.


"Am acumulat pe parcursul ultimilor ani o mulțime de probleme care vorbesc despre ineficiența structurilor existente, responsabile de situația ecologică. În ciuda faptului că am creat Agenția de Mediu, dintr-un motiv oarecare, nu există încă nici un folos de la ea. Astfel, în acest domeniu avem mult de muncit”, a încheiat ecologistul.Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load