X 

Trei autospeciale pentru pompieri, donate țării noastre de Germania

21 apr. 2022,, 17:30   Societate
2026 0

Republica Moldova a recepționat trei autospeciale pentru pompieri, 255 de paturi de tabără și 50 de generatoare din Germania. Lotul de asistență tehnică este destinat pentru a face față crizei refugiaților din Ucraina. Valoarea totală a donației este de peste 110 de mii de euro.

„Moldova a impresionat lumea cu generozitatea și ospitalitatea, primind în jur de 400 de mii de refugiații din Ucraina, dintre care 100 de mii au rămas pe teritoriul țării, constituind aproape 4% din populația Republicii Moldova. 90% dintre refugiați sînt găzduiți în familii, acest lucru arată ca și cînd Germanie ar fi primit 3 milioane de refugiați. Doar un singur lucru, că PIB-ul Moldovei constituie a șaptea parte din PIB-ul Germaniei. Costul doar al serviciilor de catering pentru refugiați se estimează la un milion de euro pe zi, sau aproape 400 de milioane de euro pe an, constituind aproape 2-3% din PIB”, a declarat şeful-adjunct al Ambasadei Republicii Federale Germania în RM, Ulrich Kinne.

Anterior, Germania a anunțat că va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro, fără condiţionalităţi, Republicii Moldova, pentru a ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă afluxului de refugiaţi din Ucraina şi costurilor ridicate la energie.

Totodată, a mai anunțat despre un ajutor nerambursabil în sumă de 33,7 milioane de euro.

Astfel, 23 de milioane de euro ar urma să fie oferiţi pentru implementarea a trei proiecte în derulare: „Susţinerea infrastructurii sociale şi comunale III”, „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3” şi „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3, măsuri de susţinere”. În urma realizări proiectelor, sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare va fi extins, fiind asigurată conectarea mai multor localităţi la apeductul magistral Chişinău-Călăraşi-Străşeni.


Guvernul Republicii Federale Germania a acordat și asistenţă tehnică, în valoare totală de 10,7 milioane de euro. Asistența în cauză va viza două proiecte – 2,5 milioane de euro pentru „Consilierea politică a Republicii Moldova” şi 8,2 milioane de euro pentru „Întreprinderi şi comune puternice pentru Republica Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?