Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trebuie oare indicată suma exactă a venitului pentru a primi compensație?

13 noi. 2022,, 14:30   Societate
4862 0

Nu este nevoie de cifra exactă a venitului la completarea platformei online compensații.gov.md pentru stabilirea vulnerabilității energetice.

O declarație în acest sens a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian. Parlamentarul a menționat că „e nevoie de o cifră aproximativă”, scrie newsmaker.md.

„Un cetățean mi-a zis că se teme că o fie penalizat dacă nu va pune venitul său mediu lunar exact atunci cînd se înregistrează pe compensatii.gov.md. I-am zis lui și o zic și aici: nu e nevoie de cifra exactă a venitului și cu siguranță nimeni nu va penalizat dacă nu o pune fix în fix. E nevoie de o cifră aproximativă”, a scris Marian, pe Telegram.

Parlamentarul a adăugat că scopul Guvernului este să estimeze cît mai bine suma necesară pentru compensații, în funcție de starea materială a familiilor.

„Vă încurajez în continuare să vă înregistrați la compensații pînă pe 25 noiembrie”, a spus deputatul, adăugînd că peste 560 mii de gospodării s-au înregistrat deja pe platformă.


Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sînt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată pînă la non-vulnerabil.

Potrivit Guvernului, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică se va efectua în baza unui coeficient calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil al familiei pentru achitarea energiei.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.

Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a declarat că veniturile introduse în sistem vor fi verificate. În cadrul unei emisiuni, oficialul a spus că controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri.

„Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sînt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul. „Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

0
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?