X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tratamentul post-COVID, greu. Simptomele cu care se adresează la medic pacienţii

21 ian. 2021,, 21:28   Societate
13568 0

Anxietatea, insuficienţa respiratorie sau atacul de panică sînt cîteva dintre simptomele cu care se adresează la medic pacienţii care s-au vindecat de COVID-19. Specialiştii le recomandă persoanelor care au trecut prin această boală să urmeze şi un tratament de recuperare. Întîi de toate, este nevoie de un set de analize pentru a determina starea de sănătate.

Ion Balan a fost diagnosticat cu COVID în decembrie. După două săptămîni, a repetat testul la coronavirus şi a ieşi negativ, însă unele simptome nu i-au dispărut, transmite publika.md.

"Ceea ce am început să simt era slăbiciunile musculare şi cel mai mult mă durea cînd ridicam scările. Se manifestau şi dureri de cap, aveam insuficienţă respiratorie. Aveam şi nişte atacuri de panică.", a povestit fostul bolnav de COVID-19, Ion Balan.

Aşa că bărbatul a mers la un medic neurolog şi a primit un tratament individual.

"Mi-a prescris un tratament post COVID, care îl urmez şi în prezent pentru o perioadă de o lună de zile. Înafară de aceasta am mers şi la o terapie cu oxigen.", a spus fostul bolnav de COVID-19, Ion Balan.


Medicii susţin că cel mai des, la uşa lor ajung pacienţii cu vîrsta cuprinsă între 37 şi 45 de ani, care au avut forme medii şi grave de COVID.

"Mulţi pacienţi se adresează cu slăbiciune. Totuşi persistă respiraţia dificilă, prea repede obosesc. Şi asta se menţine de lungă durată, dacă pacientul nu trece reabilitarea suficientă. La unii apare insomnia. Cele mai mari probleme de respiraţie apar la bărbaţi.", a afirmat medicul internist, Svetlana Fandofan.

Medicii le recomandă insistent celor care au trecut prin COVID să urmeze un tratament și după ce au obținut testul negativ, dar nu înainte de a face un set de analize.

"Sunt diferite scheme de profilactică, de tratament individual a pacienţilor. Dacă procedura individuală este combinată şi cu dietă, organismul omului se însănătoşeşte.", a menţionat medicul internist, Svetlana Fandofan.

Şi numărul celor care merg în cabinetele psihologilor a crescut considerabil. Cea mai mare problemă cu care se confruntă foştii bolnavi de COVID-19 este frica de a se reinfecta.

"Au diferite stări acute, anxietate, insomnie, nelinişte inferioară, stări de singurătate. Cei mai mulţi se adresează pacienţii de vîrsta a treia, deoarece tinerii depăşesc mai repede stările de anxietate.", a comunicat psihologul, Cezara Dilevschi.

De la începutul pandemiei peste 154 de mii de moldoveni s-au îmbolnăvit de COVID-19. ANSP a înregistrat pînă acum şi 51 de cazuri de reinfectare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?