X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Transportatorii low-cost vor reveni în Moldova

28 iul. 2023,, 17:27 (reactualizat 29 iul. 2023,, 03:32)   Societate
35855 0

Managerul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, este optimist în ceea ce privește perspectivele revenirii companiei aeriene maghiare Wizz Air pe aeroportul din capitală și venirea altor transportatori low-cost.

În același timp, el notează că este nevoie de timp, deoarece astfel de probleme nu se rezolvă peste noapte și sînt necesare pregătiri minuțioase pentru planificarea și implementarea normală a activităților operaționale ale marilor companii aeriene.

El a făcut aceste declarații în cadrul noului talk-show "Без галстуков" ("Fără cravată"), prezentat de Alexandr Stahurschi la postul N4, transmite Noi.md.

Potrivit lui Constantin Vozian, negocierile privind revenirea companiei Wizz Air au fost demarate practic din prima zi după ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit sub controlul statului.

"Avem negocieri zilnice, săptămînale și cu alte companii aeriene. Bineînțeles, ne dăm seama că transportatorii low-cost sînt, în principiu, cei mai importanți pentru populația noastră. Populația are dreptul să se întrebe de ce nu există o revenire a Wizz Air și sosirea altor transportatori low-cost. Dar, în primul rînd, deoarece companiile aeriene, atunci cînd își planifică operațiunile, în special cele low-cost, își planifică operațiunile pentru cel puțin un an. Aici vorbim despre circumstanțe operaționale. Adică, este imposibil ca o companie aeriană mare să înceapă să opereze zboruri de pe un aeroport sau altul peste noapte. Acest lucru implică, în primul rînd, o mulțime de pregătiri. Vedem că zborurile sînt întîrziate și anulate nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări, cum ar fi Romînia, inclusiv de către companiile aeriene pe care vrem să le atragem în Moldova, și există motive obiective pentru asta", a declarat managerul Aeroportului Internațional Chișinău.


Potrivit lui, este vorba despre probleme legate de lipsa personalului operațional, a personalului de zbor.

"Sînt situații în care compania aeriană are o aeronavă care poate asigura un zbor sau altul pentru a nu avea aceste întreruperi. Dar nu are piloți pentru asta, nu are însoțitori de bord pentru a putea asigura aceste zboruri", a spus Constantin Vozian.

Referindu-se la procesul de negociere pentru revenirea la Aeroportul Chișinău a companiei low-cost Wizz Air din Ungaria, el a menționat că anterior a avut loc o vizită oficială la Budapesta și întîlniri cu conducerea acesteia. Totodată, conducerea Wizz Air a declarat că reluarea zborurilor de pe aeroportul din Chișinău este un avantaj pentru ei, deoarece din punct de vedere comercial această activitate a fost foarte reușită.

"Și, dat fiind faptul că de la 1 iulie am revizuit tarifele aeroportuare și dat fiind faptul că vom începe, împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, să promovăm în Guvern o politică de atragere a companiilor aeriene, care va crea tarife aeroportuare și mai atractive, atunci, desigur, pentru o companie ca Wizz Air, care are deja experiență pe piața noastră, revenirea în Republica Moldova este foarte atractivă", a declarat managerul Aeroportului Internațional Chișinău.

Potrivit acestuia, deocamdată nu se poate vorbi despre momentul revenirii Wizz Air, în primul rînd pentru că sîntem în plin sezon estival și este o perioadă foarte dificilă pentru astfel de decizii pentru orice companie aeriană, nu doar pentru Wizz Air.

"Datorită faptului că sîntem în plin sezon estival, datorită faptului că este cel mai mare trafic de pasageri în acest moment, orice companie aeriană pentru a-și revizui harta de operațiuni trebuie să ia aceste aeronave de undeva, împreună cu personalul de aviație, și să le pună pe piața noastră. Iar aceasta, desigur, este o sarcină dificilă, mai ales pentru o companie aeriană atît de mare, cu un număr atît de mare de aeronave la dispoziție. De aceea, nu am vorbit despre calendarul de funcționare. Credem că ceea ce trebuie făcut este să anunțăm această revenire, să spunem, cît mai curînd posibil. Pentru oameni este important ca această companie low-cost sau alte companii aeriene să înceapă să opereze pe aeroportul din Chișinău, iar noi sîntem foarte optimiști, pentru că sîntem în negocieri și cu alte companii aeriene", a declarat Constantin Vozian.

El a precizat că, în special, se poartă negocieri privind venirea în Republica Moldova cu compania aeriană clasică germană Lufthansa și cu compania low-cost Eurowings, care face parte din grupul acesteia.

"Cu acest grup începem o colaborare foarte bună. Industria aviatică își face planuri de viitor, de obicei, nu pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă, de aceea ne propunem ca în următoarea perioadă de vară să asigurăm un număr cît mai mare de companii aeriene pentru a satisface cererea de transport aerian pe care o avem", a subliniat managerul Aeroportului Internațional Chișinău.

27
3
3
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?