COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 944 930   INFECTAȚI 366 256(+94)   TRATAȚI 350 497      DECESE 9217(+9)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Transgaz: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va acoperi consumul necesar de gaze al Transnistriei

25 oct. 07:05   Societate
13010 4

Compania românească Transgaz SA, a confirmat pentru prima dată că capacitatea conductei este concepută doar pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, scrie Noi.md cu referire la logos.press.md

"Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost dat în exploatare la 1 octombrie 2021 și poate asigura tot consumul necesar al Moldovei, cu excepția Transnistriei".

Acest lucru a fost declarat de Elisabeta Ghidiu, Directorul Departamentului Strategie și Management corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz din România, în cadrul videoconferinței Oil&Gas - "Unde sînt gazele din Marea Neagră când avem nevoie de ele?",- transmite mass-media din România.

"Gazoductul Ungheni-Chișinău, în lungime de 120 de kilometri, la care lucrările de construcție au fost finalizate anul trecut, a fost operaționalizat și pus în funcțiune începând cu 1 octombrie 2021. În septembrie anul acesta, Transgaz a terminat și lucrările de dezvoltare din nord-estul țării, respectiv gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, plus cele două stații de comprimare aferente acestuia, o investiție în valoare de circa 173 milioane euro, și astfel conducta Ungheni-Chișinău este funcțională de la 1 octombrie. Ea poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care poate acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova fără zona Transnistriei. Așteptăm și noi ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta (către Republica Moldova – n.r.). Noi, ca operator de transport și sistem, suntem pregătiți pentru asta", a spus reprezentantul Transgaz.

Potrivit ”ЛП”, pentru a satisface nevoile populației și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului în perioada rece a anului, capacitatea gazoductului ar trebui să fie aproape de două ori mai mare - 11,5 milioane m3 pe zi. Cu toate acestea, această conductă de gaze, se pare că a fost proiectată de la bun început fără a fi luat în considerare malul stîng al Nistrului.


Republica Moldova consumă anual circa trei miliarde de metri cubi de gaz, din care circa două miliarde revin regiunii transnistrene, unde există doi consumatori majori: Centrala termică de la Cuciurgan (cu un consum de aproximativ un miliard de metri cubi) și Combinatul metalurgic de la Râbnița. Capacitatea instalată a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este de 1,5 miliarde m3 pe an.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X