X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tradiție respectată cu sfințenie în nordul țării

2 ian. 2023,, 16:30   Societate
4027 0

În nordul țării, după ce în noaptea de Revelion s-a mers cu uratul, în prima zi a noului an, de dimineață, atît copiii, cît și adulții, au pornit pe ulițele satelor cu semănatul.

Îmbrăcați în straie populare, cu traistele pline cu boabe de grîu sau orez, semănătorii le-au urat gospodarilor un an rodnic și îmbelșugat, transmiteMoldova 1.

În prima zi din an s-a umblat din casă în casă, cu semănatul. În acest fel, semănătorii aduc în casele gospodarilor bucurii, belșug și prosperitate în noul an. Obiceiurile străvechi supraviețuiesc grație oamenilor care an de an se unesc în cete.

„În prima zi a anului mergem la gospodari cu semănatul să le urăm de belșug”.

„Noi în fiecare an mergem cu semănatul din casă în casă pe la oameni gospodari, păstrăm tradițiile din strămoși”, spun semănătorii.


Pentru că tradiția spune că semințele simbolizează un an prosper și îmbelșugat, semănătorii au fost întîmpinați cu porțile larg deschise și au fost răsplătiți cu dulciuri, colaci și bani.

„Trăim emoții frumoase la început de an, pentru că atunci cînd vin semănători la casă e un semn că va fi un an rodnic. Tradițional dacă vin băieți se zice că va fi foarte bine”, spune Tamara Boboc, gospodina casei.

„Casa și gospodăria semănată aduce în Anul care vine belșug și sănătate”, spune Valentin Coșciug, gospodarul casei.

Conform tradiției, în nordul țării se umblă cu semănatul de două ori pe an: la 1 ianuarie și pe 13 ianuarie, de Anul Nou pe stil vechi.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?