COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Totaluri: Cît a constituit rata criminalității în 2019

Totaluri: Cît a constituit rata criminalității în 2019

În 2019 au fost demarate de căre Ministerul Afacerilor Interne 29 664 de cauze penale, cu apropae 200 mai puțin decît în 2018.

Totodată, rata criminalității, la nivel național, către finele anului 2019 a atins valoarea de 84 de infracțiuni la 10 mii de cetățeni. Datele au fost menționate de ministrul de Interne, Pavel Voicu în cadrul unui raport de activitate pentru anul precedent.

Potrivit ministrului de Interne, în 2019, de către organele de urmărire penală ale MAI au fost pornite 29 664 de cauze penale sau 93,7 % din toate dosarele pornite (cu excepția CNA, Serviciul Vamal, Procuratura Generală). Datele arată asupra descreșterii numărului cazurilor comparativ cu anul 2018, cînd au fost 29 879 dosare penale, transmite NOI.md cu referire la agora.md.

Totodată, rata criminalității la nivel național către finele anului 2019 a atins valoarea de 84 de infracțiuni la 10 mii de cetățeni, potrivit raportului.


Voicu a menționat că majoritatea infracțiunilor grave și deosebit de grave au fost comise de persoane aflate sub influența alcoolului, cu provinență din in familii social vulnerabile sau neangajate în cîmpul muncii.

Totodată, ministrul susține că nivelul criminalității este în descreștere dat fiind sporirea activității organelor de drept, diminuarea numărului de populație, emigrarea cetățenilor peste hotare și majorarea cuantumului prejudiciului material de la care poate fi pornită urmărirea penală.

Voicu a ținut să constate că procesele de reformare demarate în cadrul MAI în 2013, inclusiv a sistemului de ordine și securitate publică, privite prin prisma rezultatelor din 2020, creară concluzia politicile în domeniu au fost implementate fragmentat și neconform. Spre exemplu, a scăzut numărul poloțiștilor de sector.

„Aceste procese au rezultat cu deficiențe majore în activitatea poliției, în special a prezenței acesteea în mediul rural. Începînd cu 2013 au fost reduse 78 de funcții de ofițeri de sector. Din 173 sectoare poliție, 34 de sectoare dispun de condiții optime de lucru, 17 fiind renovate din banii UE, iar 20 urmează să fie reparate din banii MAI”, a spus Voicu.

Ministrul a menționat că pe parcursul anului 2019 au fost întreprinse măsuri pentru identificarea, prevenirea și combaterea infracțiunilor, dar și pentru creșterea securității cetățenilor și comunității îndreptate spre apărarea drepturilor fundamentale ale omului precum și a proprietății publice, dar și cele private. În continuare urmează să fie implementat planul de activitate 2020-2023.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load