X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Tot mai mulți șoferi implicați în accidente rutiere hotărăsc să rezolve singuri cazurile

4 feb. 10:00   Societate
2393 0

Ambuteiajele infernale în Capitală sînt de multe ori cauzate și de accidentele minore din trafic.

Conducătorii fiind impuși să stea în mijlocul drumului în așteptarea inspectorilor. Totul s-ar putea rezolva mult mai repede, dacă șoferii ar ajunge la o înțelegere pe cale amiabilă, fără intervenția poliției. Ce-i drept, pentru asta ar trebui să fotografieze impactul în cele mai mici detalii și să stabilească cine se face vinovat. Bunăoară, din cele 12 mii de accidente rutiere, care au avut loc anul trecut, în 40 la sută din cazuri, șoferii s-au descurcat fără poliție, înregistrîndu-se o creștere semnificativă în acest sens, notează Noi.md cu referire la tv8.

Datele publicate de Comisia Națională a Pieții Financiare arată că din cele aproape 12 mii de accidente rutiere, care au avut loc anul trecut, în 40 de procente din cazuri șoferii au fost despăgubiți, după ce au semnat declarații amiabile. Astfel, au fost achitate daune în baza poliței RCA în valoare de 33 de milioane de lei. Precizăm că o constatare amiabilă poate fi întocmită în cazul în care accidentul este unul minor, iar prejudiciul adus automobilului nu depășește 15 mii de lei.

De asemenea, nimeni nu trebuie să fie rănit și nu trebuie să fie deteriorate alte bunuri cum ar fi: indicatoare rutiere, piloni, garduri sau clădiri. Șoferii spun că metoda este una foarte ușoară și eficientă, în cazul în care se respectă toate condițiile impuse de legislație.

Unii conducătorii auto, care s-au pomenit în accidente minore, ne-au povestit că au fost impuși să recurgă la această metodă, întrucît după ore de așteptare, inspectorii așa și nu au mai apărut.


Precizăm că procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere este disponibilă în țara noastră din anul 2019. De atunci, șoferii au depus peste 30 de mii de cereri de despăgubire, dintre care peste 25 de mii au fost soluționate. Totuși, peste patru mii de cereri au fost respinse din cauza informațiilor incomplete, astfel șoferii au fost îndemnați să documenteze accidentul la Poliție.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?