X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Tot mai mulţi moldoveni instalează panouri solare: Ce spun experții

8 aug. 2022,, 14:00   Societate
3330 0

Odată cu scumpirea energiei electrice, tot mai mulţi moldoveni optează pentru instalarea panourilor solare. Totodată, pentru a promova utilizarea surselor regenerabile de energie, Parlamentul a aprobat recent simplificarea procedurii de instalare şi exploatare a centralelor fotovoltaice de către consumatorii casnici.

Astfel, timpul pentru instalarea utilajelor se va reduce de la jumătate de an la o lună, pentru că cetăţenii nu vor mai trebui să prezinte unele acte care erau obligatorii pînă acum, transmite Trm.md.

Bărbatul spune că şi-a procurat sistem fotovoltaic în urmă cu trei ani. Procesul de perfectare a actelor şi de instalare a durat jumătate de an.

„Dacă vara ele pot produce 25-30 de KW timp de o zi, atunci iarna produc pana la 5 KW. De obicei se întîmplă să achit pe timp rece pe timp de vară, practic, nici nu vin facturile”;

Bărbatul spune că avantajul unui asemenea sistem este cu atît mai mare în timpul crizei energetice.


„La o casă de 75 de metri pătrati îmi acoperă cam 60-70 la sută din consumul total de curent electric Şi odată ce preţurile cresc, noi avem doar de cîştigat din acest sistem fotovoltaic”;

Ion Macovei, un alt locuitor al capitalei, de mai mult timp studiază beneficiile panourilor solare, pentru a le instala acasă.

„Îmi doresc numaidecît să achiziţionez aceste panouri pentru părinţi la ţară, intentionez să vin cu propunerea la asociatia de coproprietari din condomeniu ca să procurăm aceste panouri solare şi să le folosim pentru a ilumina curtea noastră”.

Experţii susţin că instalarea panourilor fotovoltaice în gospodăriile casnice pot reduce la zero costurile la facturile pentru energia electrică.

„Dar dacă mai are o investiţie adăugătoare, instalînd o pompă de căldură atunci îl putem scoate la zero la factură la energie termică, adică aveti zero pentru electricitate şi zero pentru energia termică. La moment aceste investiţii se recuperează de la 7 pînă la 15 ani”, susţine Vladimir Ursu, expert.

Prin documentul aprobat recent de Parlament, au fost excluse certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire pentru proiectarea centralelor verzi, în cazul caselor locative individuale.

De asemenea, s-a redus de la 30 la 10 zile calendaristice termenul de eliberare a avizului de racordare a instalaţiilor cu capacităţi mici. În Republica Moldova sînt în jur de 500 de consumatori casnici care utilizează panouri solare.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий