Tot mai mulți cetățeni preferă să își legalizeze actele online

Tot mai mulți cetățeni preferă să își legalizeze actele online

Tot mai mulți cetățeni aleg serviciile online de apostilare sau supralegalizarea actelor, relatează Noi.md cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Justiției.


Potrivit statisticii numărul solicitărilor serviciilor on-line, pe portalul apostila.gov.md a crescut comparativ cu anul trecut cu circa 20%.


Cel mai mare flux de solicitări se atestă anual în perioada lunilor august – octombrie. În anul curent, de la 1 august pînă pe 31 octombrie au fost depuse 4507 solicitări on-line, iar în baza lor au fost apostilate 11694 acte. În perioada similară în 2017, au fost 3682 solicitări on-line prin care au fost apostilate 9087 acte. Se atestă o creștere de circa 20% a solicitărilor prin internet, ponderea lor din numărul total fiind de circa 40%.


Cererile depuse prin internet cu semnătură digitală sînt acceptate indiferent de tipul sau emitentul dispozitivului pentru semnare. La cerere și actul ce urmează a fi apostilat se anexează copia scanată a buletinului de identitate a solicitantului. Procesarea cererii are loc după confirmarea achitării serviciului ce poate fi efectuată, de asemenea, on line cu ajutorul unui card bancar, internet banking sau numerar. Plata are loc prin intemediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, accesibil în mai multe instituţii bancare din ţară, dar și în rețelele terminalelor de plată. Ulterior se eliberează e-apostila la accesarea portalului www.apostila.gov.md, prin descărcarea apostilei cu aplicarea codului de securitate transmis automat la momentul depunerii cererii. Actul este valabil după o simplă printare de la calculator.


Menționăm că, sistemul e-apostila a fost lansat în luna august 2013.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load