Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Topală: „Nu vor rămîne patru universități, ci 11 din 16”

29 iun. 2022,, 07:30   Societate
3333 0

Reforma prezentată luni publicului larg în domeniul învățămîntului superior de către Ministerul Educației a fost tema discuțiilor cu ministrul Educației al Republicii Moldova, Anatolie Topală, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Potrivit oficialului din 16 universități vor rămîne 11 și nu 4 universități cum au prezentat unele surse mass-media.

„Din aceste 16 instituții publice, conform propunerilor noastre, patru universități vor absorbi alte cinci universități, ca în final să rămînă 11 universități. Nu putem spune că rămîn prea multe sau prea puține.

În primul rînd, vreau să menționez, că informația conform căreia vor rămîne patru universități nu este corectă.

Rămîn 11 universități din 16. S-a creat probabil o confuzie deoarece noi am anunțat că sînt 4 universități care absorb alte 5 universități și 17 instituții de cercetare”, a specificat șeful de la educație.


Reamintim că luni, 27 iunie, Ministerul Educației a prezentat publicului spre discuție noul său concept de reformare a învățămîntului superior.

Potrivit deciziei autorităților, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și cîteva institute de cercetări.

Universitatea Agrară și alte trei institute vor trece în gestiunea Universității Tehnice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” ar urma să preia administrarea Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia.

Totodată, Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, condamnă acțiunile autorităților de lichidare a mai multor universități din Republica Moldova care, pe parcursul mai multor decenii, au contribuit la dezvoltarea societății și economiei țării, menționînd că "dacă vrei să distrugi o națiune, nu este nevoie de bombe, ci de distrugerea învățămîntului superior al acesteia".

"Sînt sigur că va veni timpul cînd în sistemul de învățămînt superior al țării noastre va fi restabilită viața normală, dar mă întreb cine va răspunde pentru greșelile făcute în acești ani, pentru închiderea universităților cu semnificație simbolică, pentru daunele spirituale și materiale?!", a scris Popovici pe o rețea de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?