Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 936

TOP-știri false despre coronavirus, apărute în presa de la noi

17 mar. 2020,, 08:00   Societate
23955

Atenție nu doar la coronavirus, ci și la falsuri! Informații care nu corespund realității circulă pe diverse site-uri și pe rețelele de socializare în plină pandemie. Se întîmplă atît la nivel global, cît și în Republica Moldova. Portalul StopFals.md a selectat nouă știri false publicate în această perioadă.

FALS 1: Elevii vor învăța toată vara, din cauza „vacanței”, legate de coronavirus

Unul dintre mesajele false care circulă în rețelele sociale a apărut la 11 martie, la scurt timp după ce autoritățile au anunțat că suspendă procesul educațional pînă la 23 martie, în legătură cu situația epidemiologică a infecției COVID-19. Astfel, site-ul de știri false cu denumirea care induce în eroare Pamflete.com a publicat articolul „Elevii vor învăța toată vara, datorită „vacanței” legate de coronavirus!”. În articol este inclus un citat fals, atribuit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici: „Am discutat cu colegii și am ajuns la concluzia că cele trei luni de vară vor fi pentru a recupera orele pierdute acum și susținerea examenelor. Nu putem permite ca să se piardă programul școlar. Pînă pe data de 24 martie toți vor sta acasă, iar de pe 1 iunie pînă pe 24 august toată lumea va recupera ceea ce a pierdut”.

FALS 2: Carantină prelungită în Moldova pînă pe 10 iunie 2020

Tot în contextul suspendării procesului educațional, site-ul de știri false Actual-news.site a publicat un articol în care anunța „Carantină prelungită în Moldova pînă pe 10 iunie 2020”. Ca și în cazul precedent, articolul a fost distribuit în rețelele sociale, stîrnind panică și indignare. Ulterior, site-ul a fost blocat, iar linkul nu mai era activ.


În ambele cazuri, informația este falsă, iar astfel de decizii nu au fost anunțate de către ministerul de resort.

FALS 3: Profesorii trimiși în concediu forțat nu-și vor primi salariile

Într-o altă dezinformare, publicată de site-ul cu denumire licențioasă 0fuckstiri0.wordpress.com, se spune că „surse din cadrul Ministerului Economiei au confirmat că toate cadrele didactice care au fost trimise în concediu forțat din cauza epidemiei coronavirusului, nu își vor primi salariile pentru timpul cît vor sta acasă”.

Informația este falsă. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat că toți profesorii și angajații din instituțiile de învățămînt care își suspendă activitatea, începînd cu 11 martie, își vor primi salariile integral.

FALS 4: 10 copii infectați de coronavirus de o educatoare revenită din Italia

La cîteva zile după ce numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut, spațiul online a fost invadat de știri false care anunțau despre „zeci de cazuri cu infecție cu COVID-19”. Un alt site obscur care publică frecvent dezinformări, Ro.portal-news.info, a scris „Alertă - 10 copii infectați de Coronavirus la o grădiniță din Chișinău”. Site-ul a anunțat că „o educatoare revenită recent din vacanță din Italia se consideră vinovată de infectarea micuților”.

Informația este falsă, pînă acum nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu COVID-19 în grădinițe.

FALS 5: 70 de cazuri noi de coronavirus, depistate în raionul Hîncești

Același site obscur 0fuckstiri0.wordpress.com a publicat o informație falsă în care scrie despre „70 cazuri noi de Coronavirus depistate în raionul Hîncești”. Dezinformarea este însoțită de o imagine în care apar două ambulanțe în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău. Atît titlul, cît și conținutul textului conțin greșeli gramaticale.

Conform unor date, în raionul Hîncești sînt confirmate 10 cazuri de COVID-19, inclusiv șase cazuri în localitatea Bălceana și altele patru - în localitatea Sofia. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la situația de la 16 martie 2020, ora 21.00, în Republica Moldova, erau înregistrate 29 de cazuri confirmate și 20 suspecte, iar o persoană ar fi fost tratată de coronavirus.

FALS 6: Ilan Șor construiește la Orhei un spital pentru bolnavii de coronavirus

În altă informație falsă distribuită de site-ul Pamflete.com scrie că „Șor a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că a dus tratative cu partea chineză și un spital construit de chinezi în 10 zile este dezasamblat și adus cu vaporul în Moldova pentru a fi asamblat înapoi la Orhei. Spitalul se va numi CoronaLand și va avea ca și personal doar medici calificați din Israel”.

Este o dezinformare, un asemenea comunicat nu a fost publicat, iar construcția unui spital nu poate avea loc fără avizul structurilor guvernamentale.

FALS 7: Elicopterele vor împrăștia dezinfectant

În cursul zilei de luni, 16 martie, în mai multe grupuri din rețele (Viber, posibil și altele) a fost distribuit intens un alt mesaj fals care induce panică: „Astăzi de la 23.00 și pînă la 05:00, elicopterele vor împrăștia dezinfectant. Oamenii sînt rugați să rămînă în case, iar ușile și geamurile să rămînă închise”. Cei care trimit mesajul fals afirmă că informația ar veni de la surse din unitățile militare. Unele portaluri a preluat aceste mesaje, fără să le verifice, amplificînd astfel panica în societate.

FALS 8: COVID-19 este adus de Armată cu un tren marfar

O altă minciună care circulă în rețelele sociale este că virusul COVID-19 „este adus în țara noastră de către Armată cu un tren marfar, iar codul roșu de alertă este instituit, de fapt, pentru a ține populația izolată în casă, în timp ce virusul va fi răspîndit în aer. Iar în realitate se dorește exterminarea populației”. Acest mesaj a fost distribuit inclusiv de persoane publice, chiar de jurnaliști care ar trebuie să fie mai bine documentați și să verifice informația.

FALS 9: „Rechinii financiari” americani și europeni le-au permis chinezilor să cîștige miliarde de dolari din „afacerea coronavirus”

Știrile false despre noul coronavirus continuă să lanseze teorii conspiraționiste fără nicio dovadă plauzibilă. Site-ul Cersipamantromanesc.wordpress.com a publicat un articol în care afirmă că țara care a avut de cîștigat în urma răspîndirii COVID-19 este China. „Rechinii financiari” americani și europeni s-au dovedit a fi proști lăsîndu-i pe chinezi într-un timp scurt să cîștige mii de miliarde de dolari!”, se afirmă în acest text, distribuit intens în spațiul virtual din Romînia.

Portalul StopFals.md vă recomandă să vă informați despre pandemia de coronavirus doar din surse sigure, cum ar fi site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав