X 
Criza energetică stiri: 1551
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3384

Top 20 cei mai mari angajatori din sectorul public și privat

26 sep. 21:00   Societate
1841 0

Instituția de stat din R. Moldova care numără cei mai mulți angajați rămîne deja cîțiva ani la rînd întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”. Potrivit datelor din anul 2021, aici muncesc 5.786 de angajați.

În top trei se regăsește și întreprinderea Poșta Moldovei unde își duc activitatea 4.861 de muncitori, iar pe locul trei este „Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească”, instituție medicală cu 3.936 de angajați. Cît despre sectorul privat, în vîrful topului se regăsește S.R.L. „Moldretail Group” care oferă loc de muncă pentru cei 4.786 de angajați ai săi, transmite agora.md.

În topul a 20 de entități de stat cu cei mai mulți angajați se regăsesc mai multe instituții medicale, potrivit datelor solicitate de AGORA de la Biroul Național de Statistică. De exemplu, IMSP „Institutul Mamei și Copilului” numără 2.264 de angajați, iar „Institutul de Medicină Urgentă" - 1.957 de angajați. În top este și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” unde sînt încadrați în cîmpul muncii 1.674 de lucrători.

În topul celor mai mari angajatori din sectorul public se regăsesc instituții cunoscute ca „Agenția Servicii Publice”, Î.M. „Regia Transport Electric”, S.A. „Termoelectrica” sau S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Numărul muncitorilor variază în cele 20 de instituții de la 5.786, la 1.244, transmite agora.

Totuși, în fruntea listei este întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” cu cei aproape 6.000 de angajați. De altfel, situația financiară a instituției nu este cea mai bună. În condițiile datoriilor acumulate, administrația Căii Ferate s-a ciocnit de dificultatea de a onora salariile angajaților. Așa la finalul anului 2021, angajații din Ocnița au ieșit la protest și au cerut să li se achite salariile pentru cîteva luni. Aceștia au blocat liniile de tren, menționînd că nu au cu ce să-și achite serviciile comunale, creditele și chiar hrana pentru familiile lor.


În iulie 2022, administrația întreprinderii de stat anunța deja că angajații CFM vor primi salarii mai mari cu 89% începînd cu ziua de 1 iulie. Astfel, potrivit noii formule de calcul, salariul mediu lunar al angajaților va crește de la 4.050 de lei, la 8.469 lei.

Indicatorii din sectorul privat

În vîrful topului conform numărului de angajați, urcă SRL „Moldretail Group”, care deține rețeaua de magazine Linella, cu tocmai 4.786 de angajați. La diferență de circa 100 de angajați mai puțin se regăsește SRL „Dra Draexlmaier Automotive”, care se declară cel mai mare angajator regional din Bălți și Cahul. Compania și-a început activitatea în Moldovaîn 2007 și se ocupă cu livrarea sistememelor de cablaje.

Iar top trei e încheiat de SRL „Se Bordnetze” cu 2.949 de angajați care, la fel, este o fabrica de cablaje auto aflată în orașul Orhei.

În topul 20 cei mai mari angajatori din sectorul privat se regăsesc companii din diferite domenii. De exemplu, SA „Rompetrol”, companie care se ocupă cu livrarea de combustibili, are 1.028 de angajați.

Iar SRL „Endava” este una dintre cele mai mari companii de IT din regiune cu un număr de angajați de 982. Și S.A „Bucuria”, companie cunoscută pentru producția de dulciuri, numără 892 de angajați.

Top 20 e încheiat de SRL „Chișinău -GAZ” unde sînt angajați 814 muncitori.

Menționăm, că în Republica Moldova sînt peste 9.200 de locuri de muncă vacante disponibile. Cele mai multe oferte sînt în municipiul Chișinău, în număr de peste 4.000 și în Bălți, unde se înregistrează aproape 1.000 de posturi vacante. Din numărul total, peste 80% sînt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați. Cele mai multe funcții disponibile sînt în industria textilă și confecției, iar cele mai puține - în domeniul agriculturii, silviculturii acvaculturii și pisciculturii.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав