X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tizicul scot moldovenii din criza energetică

22 iul. 2022,, 21:00   Societate
3834 0

Gazul este prea scump, dar nici pentru cărbuni şi lemne nu le ajung bani. Din această cauză, unii oameni se văd nevoiţi să facă tizic pentru iarnă şi să-şi încălzească locuinţele. În satul Grigorești din raionul Sîngerei, bălegarul este la mare căutare, informează Noi.md cu referire la nordnews.md.

Oamenii împrumută sau chiar cumpără materie primă de la vecini pentru a se putea încălzi mai ieftin în sezonul rece. Înarmați cu cizme din cauciuc și mănuși, soții Golovatîi fac tizic dis-de-dimineață. Nu s-au gîndit vreodată că vor reveni la asemenea vremuri. Bălegarul pe care l-au adunat îl frămîntă cu paie, rumeguș și apă.

Nu e greu, dar dacă erau cărbuni, ne era mai ușor.”

„Anterior făceam dreptunghiulare, aveam formă, dar s-a rupt și facem totul manual. E mai comod. Cinci bucăți punem în sobă și două lemne. Ard cam jumătate de oră”, a spus Maria Golovatîi.

Tizicul uscat este depozitat în podul hambarului pentru a arde mai bine la iarnă.


„Apleci capul și mergi mai departe. Nu te gîndești la rușine. Mie nu îmi este rușine. Eu vreau să am cu ce mă încălzi la iarnă. Ce să fac la iarnă, să mă îmbrac în cojoc sau să stau cu plapuma pe cap pentru a mă încălzi?”, se întreabă femeia.

Acum 15 ani, soții Golovatîi și-au montat un sistem de încălzire pe gaz, în speranța că vor duce o viață ca la oraș.

„Am dori să ajungem la pensie pentru a trăi o viață normală, dar să nu ajungem la tizic. Cînd am avut posibilitatea am instalat gaz, pentru a trăi decent la bătrînețe. Nu am meritat noi asta. Pentru ce stau ei în Parlament, nu știu”, a adăugat Maria Golovatîi.

Cei care nu au acasă bovine își roagă vecinii să le dea bălegar pentru a a-și face și ei măcar puțin tizic pentru sobă.

„Voi lua bălegar de la vecină și voi face și eu tizic. Dacă pun pe foc dimineața și seară, mă încălzesc”, a spus o vecină.

„Poate că acest combustibil alternativ, care a fost aproape complet înlocuit de cărbuni în anii 70 ai secolului trecut, merită acum o atenție deosebită și va fi o soluție pentru mulți moldoveni de a supraviețui în iarna care vine”, a relatat Daria Porohnia, reporter NordNews.

Începînd cu 1 august, consumatorii ar urma să achite 22 și 26 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. În același timp, în piețe, o tonă de cărbuni costă pînă la 10 mii de lei, iar lemnele de foc sînt vîndute cu peste 1500 de lei pentru un metru ster. Locuitorii din satul Biruința nu știu cum se vor descurca la iarnă.

„Nu știu dacă vom rezista cu o pensie de doar 1500 de lei. Nu știu.”

„Nu știu. Adunăm bani și am cumpărat niște brichete, dar cu lemnele nu știm ce vom face. Eu am nevoie de vreo cinci metri ster. Cum să cumpăr dacă costă de la 1600 pînă la 2000 de lei un cub de lemne? Vai de capul meu, dar ce să fa?”

„Of, nu știm cu ce să intrăm în iarnă. Pensia nu-mi ajunge de cărbuni și lemne. 00.06 00.14 Erau mai ieftine și cumpăram. Strîngeam tot anul din pensie și cumpăram, dar acum nu știu”, au spus sătenii.

Amintim că locuitorii de la sate sînt îndemnați să se adreseze la primăriile din localitate pentru a putea cumpăra lemne de foc la prețuri mai mici, direct de la „Moldsilva”, unde speciile moi costă între 570 și 750 de lei pentru un metru ster, iar speciile tari sînt vîndute la un preț de minim 850 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?