Documentul prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii în serviciul public pentru tinerii de la 18 la 29 de ani, în vederea facilitării tranziției acestora de la sistemul de învățămînt la piața muncii.
Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu în cadrul Parlamentului, Președinției Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, ministerelor, precum și în alte instituții publice. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice respective.
Selectarea stagiarilor se va realiza în baza unui concurs. Durata unui program de stagiu va fi de 720 de ore pe parcursul a șase luni consecutive, timpul de efectuare a stagiului fiind de 40 de ore pe săptămînă. În această perioadă, stagiarii vor dispune de o bursă lunară, neimpozabilă, a cărei valoare va fi aprobată anual prin legea bugetului de stat.
Perioada în care stagiarul a efectuat programul de stagiu se va lua în considerare la calcularea vechimii în muncă, dacă, în urma evaluării, stagiarul a obținut calificativul bine sau foarte bine. Stagiarii care au finalizat un program de stagiu complet de 720 de ore și au fost evaluați cu calificativul foarte bine vor putea fi propuși de către autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție, pentru care nu este necesară experiență profesională, fără organizarea unui concurs.
În opinia autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, programele de stagii vor oferi tinerilor posibilitatea de a obține experiență profesională, de a înțelege specificul sistemului public, de a-și dezvolta abilitățile practice, astfel facilitînd tranziția acestora de la studii la piața muncii.
Proiectul de lege cu privire la stagiile plătite în serviciul public va intra în vigoare la 1 iulie 2023.
Adăuga comentariu