COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Tinerii și vîrstnicii, categorii vulnerabile în R.Moldova. Societatea civilă cere măsuri concrete

3 aug. 13:32   Societate
1377 0

Cele mai vulnerabile persoane din Republica Moldova sînt femeile, tinerii și vîrstnicii, persoanele cu dizabilități și romii.

Aceste persoane se confruntă cu inechități în accesarea serviciilor publice sau de sănătate, fiind expuse și vulnerabilității financiare.

Pentru a construi o Moldova incluzivă, unde sînt respectate drepturile omului și dimensiunea egalității de gen stă în capul mesei, mai multe organizații neguvernamentale care reprezintă grupurile vulnerabile ale societății vin cu propuneri pentru Programul de Guvernare 2021-2025.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Cheleș, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM), a constatat că în educație încă se întîlnește fenomenul discriminării sau de bullying. Puține eforturi sînt făcute pentru a le elimina, iar cele care se fac nu sînt suficiente pentru a preveni discriminarea în școală.

Elevii din familii social-vulnerabili nu au acces la calculatoare, la internet. Astfel ei nu au acces la educație. Tinerilor și studenților nu li se oferă acces la serviciu de transport public, în special pentru cei din familii social-vulnerabile. În școli, la nivel local, nu există acces la toalete. Pentru a rezolva aceste probleme ale tinerilor, e nevoie de suficientă finanțare.


El a mai remarcat că există o metodologie elaborată care vizează tinerii NEET și care trebuie adoptată și implementată. E nevoie de mai multă finanțare pentru dezvoltarea programelor care sînt direcționate către tinerii NEET (Tinerii aflați în afara sistemului de educație, formare și ocupație profesională -n.r.).

De asemenea, este nevoie de promovarea internshipurilor în instituțiile de stat care să fie plătite. E nevoie de susținut programele de sănătate care să lucreze inclusiv la nivel local, programe care să promoveze modul sănătos de viață. Iar în cadrul programului „Prima Casă”, statul trebuie să ofere posibilitatea de a-l accesa și tinerilor care au posibilități financiare reduse.

Dina Ciubotaru, coordonatoare de program la HelpAge International Moldova, a spus că vîrstnicii în Republica Moldova sînt afectați în mare parte de sărăcie, iar lucrurile nu se schimbă pe parcursul anilor. Potrivit ei, reforma pensiilor nu a fost definitivată, de aceea trebuie ajustate modificările pentru a egala vîrsta de pensionare pentru femei și bărbați și trebuie ajustat sistemul de pensii publice ca să fie durabil în timp.

Pentru persoanele în etate se propune introducerea unei scheme de pensionare flexibile care ar permite să combine munca și pensionarea. ONG-ul propune elaborarea unui proiect de lege privind protecția socială a persoanelor în etate, urmată de o strategie privind Asistența socială în care un compartiment să fie dedicat vîrstnicilor.

De asemenea, se propune instituirea unei Direcții separate la MSMPS care să promoveze politici pe segmentul promovării îmbătrînirii active și sănătoase. În opinia Dinei Ciubotaru, în legislație există prevederi care creează bariere și afectează demnitatea vîrstnicilor în cîmpul muncii, inclusiv cea care permite angajatorilor să concedieze persoanele pensionare.

Un document cu respectivele propuneri și recomandări și nu doar, va fi expediat celor 101 deputați aleși recent.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽