Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Tinerii din Moldova aleg servciul civil în loc de cel militar

17 mai. 2018,, 08:11   Societate
3204

Vor muncă, dar nu război. Peste 500 de moldoveni au fost încoporaţi anul trecut în servciul civil.

Tot un fel de armată, doar că fără arme şi aplicaţii militare. În loc de cazarme, tinerii sînt distribuiţi în diferite instituţii de stat, unde lucrează alături de ceilalţi angajaţi. Diferenţa este că nu primesc un salariu întreg, 25 la sută din bani fiind direcţionaţi în bugetul statului. Cei mai mulţi refuză armata din convingeri religioase sau pacifiste.

Anume convingeri pacifiste devin cel mai des motivul pentru tineri de a alege serviciul civil.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii care au ales serviciul civil au făcut-o din convingeri pacifiste. Înca o treime au indicat valori etice. 16 la sută sînt membrii organizaţiilor religioase statutul cărora nu le permite îndeplinirea serviciului militar în termen.

Încorporarea în serviciul civil se face de către o comisie specială.

În cadrul audierilor la comisia securitate a Parlamentului, unii deputaţi s-au arătat convinşi că tinerii trebuie să fie informaţi mai bine despre oportunitatea de a face serviciul civil.

Unii parlamentari consideră că o soluţie în domeniul apărării este transformarea armatei în una profesionistă. Anterior, o decizie politică în acest sens a fost luată de Partidul Democrat din Moldova.

Din 1991 în serviciul civil au fost încorporaţi peste 55 de mii de cetăţeni. Acesta poate fi îndeplinit de către persoanele de la 18 pînă la 27 de ani. Durata serviciului este un an, iar pentru pentru persoanele cu studii superioare - şase luni.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав