COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Țibirica – un sat la poalele Codrilor

În acest an satul Țibirica aniversează 417 ani de la prima atestare documentară. Țibirica a fost menționată documentar în anul 1603.

După cum scrie portalul moldovenii.md, despre înfiinţarea aşezării Ţibirica, există o frumoasă legendă.

Cîndva demult umbla prin părţile codrului o şatră de ţigani. Poposind într-un început de toamnă sub geana pădurii şi văzînd colinele de o frumuseţe rară, s-au aşezat cu traiul aici, ca să nu-i ajungă vînturile reci de iarnă. Dar într-o bună zi boierul a pornit să-şi controleze moşiile. Oprindu-se pe una din cele patru coline, dînsul văzu în vale ieşind o şuviţă de fum. Se porni într-acolo. Ajungînd la corturile ţiganilor, mai marele din ei se apropie de boier şi, după vechiul obicei, îngenunchind în faţa lui, îi spune, că s-au oploşit aici sub buza dealului, ferindu-se de vînturi reci. Boierul le ceru ca răsplată să-i lucreze pămîntul. Trecînd într-o zi boierul pe lîngă șatră cu fiică-sa aceasta coborî din trăsură să admire natura. La un moment dat o căţeluşă, pe nume Rica, se repezi spre fată. La strigătele ei unul din ţigani s-a repezit să salveze fata, strigînd în gură mare: „Ţibi, ţibi, ţibi, Rica!" Văzînd boierul, că fiica a fost salvată de muşcătură le-a poruncit ţiganilor să se aşeze cu traiul pentru totdeauna pe moşia lui. Iar mai tîrziu prin părţile acestea au început a veni şi alţi oameni. Așezarea a luat numele Ţibirica și dăinuie pînă în zilele noastre.

În prezent Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi, situat la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni, majoritatea moldoveni.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load