X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Termoizolarea fațadei locuinței. Ce spune legea și ce amendă riști să primești dacă nu ai autorizație

9 noi. 2022,, 21:32   Societate
3635 0

Termoizolarea caselor este una dintre soluțiile care ne ajută să avem o factură mai mică. Dacă ai planificat să pornești un proces de termoizolare a fațadei locuinței, este important să cunoști că există o serie de proceduri legale pe care trebuie să le respecți.

În caz contrat, poți să te alegi cu o amendă cuprinsă între 6 000 și 9 000 de lei în cazul în care ești persoană fizică. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt mai mari, transmite diez.md.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l cunoști este faptul că, din punct de vedere legislativ (Legea nr. 75, articolul 55, alin. 1, lit. j), pentru efectuarea lucrărilor de termoizolare și tratare coloristică a fațadei trebuie să obții autorizație.

Autorizațiile și certificatele de urbanism se emit de către primarii/primarele municipiilor, orașelor, comunelor și satelor. Prin urmare, va trebui să te adresezi la primăria localității unde este amplasată construcția căreia vrei să-i faci termoizolare. Acolo urmează să-ți fie eliberate toate documentele necesare.


Agenția pentru Supravegherea Tehnică a comunicat că nu există diferențiere sau excepții între „blocurile locative” și „casele la sol”. Astfel, legea respectivă este valabilă pentru orice tip de construcție/locuință.

În cazul în care te vei apuca de o astfel de construcție fără autorizație, riști să primești o amendă în valoare de:

- de la 120 până la 180 de unități convenționale (6 000-9 000 de lei) dacă ești persoană fizică;
- de la 200 până la 250 de unități convenționale (10 000-12 500 de lei) dacă ești persoană cu funcție de răspundere;
- de la 300 până la 350 de unități convenționale (15 000-17 500 de lei) dacă ești persoană juridică.

Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Supravegherea Tehnică, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 33 de procese-verbale cu privire la contravențiile menționate mai sus, adică pentru efectuarea lucrărilor de termoizolare și de schimbare coloristică a fațadei în lipsa autorizației de construire.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?