X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Tehnologia care te salvează de la înec. Iată cum funcționează

14 oct. 2022,, 00:30   Societate
1744 0

Multe trackere de fitness flexibile nu pot fi scufundate în apă, deoarece straturile necesare pentru a etanșa complet aceste dispozitive le-ar face inconfortabil de purtat.

Acum, cercetătorii au aplicat un strat subțire, alunecos, pe materialul conductiv, creînd un senzor de mișcare subacvatic. Ei au integrat senzorul într-un dispozitiv inteligent care te salvează de la înec, scrie realitatea.md.

Senzorii de mișcare subacvatici ar putea avea multe aplicații, cum ar fi monitorizarea ritmului cardiac și urmărirea activității și siguranței înotătorilor. Cu toate acestea, metodele actuale de protejare a acestor electronice fac ca dispozitivele să fie groase și impermeabile la aer, ceea ce ar putea duce la iritarea pielii.

Cercetările anterioare au arătat însă că straturile subțiri și uniforme de polidimetilsiloxan (PDMS) oferă suficientă repulsie a apei pentru a proteja senzorii de mișcare flexibili sub apă, dar nu era clar dacă stratul era și confortabil, scrie Tech Xplore.

Așadar, Jianying Huang, Cheolmin Park, Yuekun Lai și colegii lor au vrut să testeze PDMS ca strat hidrofob pentru un senzor pe bază de țesătură care ar face parte dintr-un sistem wireless de detectare a mișcării subacvatice.


Pentru a face asta, cercetătorii au scufundat o bucată de material poliester într-o soluție de oxid de grafen și apoi în acid iodhidric. Ultima scufundare a fost într-o soluție care conține microparticule și nanoparticule PDMS. Testele inițiale au arătat că țesătura acoperită este conductivă hidrofobă, și totuși permeabilă la aer, sugerînd că materialul ar fi confortabil de purtat.

Cînd o mostră din materialul acoperit a fost atașată de degetul unei persoane, care a fost apoi îndoit în timp ce se afla sub apă, a produs un răspuns electric măsurabil.

Noi posibilități pentru senzorii subacvatici

Echipa a combinat senzorul pe bază de material cu o sursă de alimentare și un colector de date pentru a crea un sistem inteligent de mișcare subacvatică care ar putea transmite fără fir răspunsul electric la o aplicație pentru smartphone. Cînd dispozitivul inteligent a fost atașat la o păpușă de înot motorizată, aplicația a urmărit picioarele păpușii.

Pentru a simula un înotător aflat în dificultate, mișcarea păpușii a fost dezactivată, iar aplicația a trimis un mesaj de avertizare. Cercetătorii spun că, deoarece senzorul de mișcare inteligent respinge apa, acesta salvează de la înec și ar putea fi utilizat și în alte tipuri de senzori subacvatici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?