Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

16 mai. 21:00   Societate
1565

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Solicitată de agenție, Onorina Burlac-Tănase, directorul instituției, a menționat că, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori, 50 de regizori.

”Astăzi, Zilele Teatrului „Vasile Alecsandri” (teatru care primul în țară, în 1990, a fost onorat cu titlul de Național), demarează cu premiera „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Linas Zaicauskas. Este o piesă de anvergură internațională. Textul piesei prezintă povestea oamenilor dintr-un sat izolat de munte, aflat sub continua ameninţare a avalanşei. “Avalanşa” e mult mai mult decît o reprezentaţie teatrală, menită să întreţină şi să distreze publicul. Mesajul transmis este unul profund şi reprezentativ pentru ziua de astăzi – tăcerea, pasivitatea nu vor schimba nimic în bine. Pentru asta e nevoie de curaj, atitudine şi asumarea unor decizii ferme”, a specificat Onorina Burlac-Tănase. Potrivit sursei citate, „Avalanşa” invocă adevărul pe care omenirea întreagă o trăiește chiar acum.

img22003617

Pentru ziua de 17 mai, ora 14.00 în holul încăperii va avea loc lansarea cărții „Teatrul Națonal „Vasile Alecsandri” la ceas aniversar: 65 de ani de la înființare”, alcătuitor Valentin Jitari. Această carte ilustrată color cuprinde 160 de pagini, în care este inserată istoria celor 65 de ani de activitate a instituției, chipurile și rolurile actorilor, publicistică și critică literară. Editarea cărții a fost posibilă grație proiectului realizat de secția Literatură a Naționalului de Bălți și prezentat Ministerului Culturii, Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale. Pe 18, 19 și 20 mai, pe pagina de facebook a teatrului vor putea fi revăzute filme curente documentare cu actorii Iulia Șumanschi, Ion Marcoci, Constantin Stavrat.


”Cu intensitatea unei avalanşe jubiliare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” își așteaptă oaspeții și spectatorii la evenimentele dedicate sărbătorii”, a mai spus Onorina Burlac-Tănase.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав