X 

Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale” anunță mai multe premiere

12 sep. 2019,, 18:50   Societate
2601 0

Mai multe premiere vor avea loc în cadrul celei de-a XXIX-a stagiuni a Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, care va demara pe 4 octombrie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul adjunct al instituției, Victora Cazacu, a menționat că o adevărată surpriză pentru spectatorul avizat, și nu numai pentru acesta, îl va constitui musicalul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu. ”Actuala variantă scenică este, cu certitudine, o premieră, avînd în vedere că, spre deosebire de versiunea cunoscută, textul musicalului se interpretează live, iar distribuția este nouă, aproape sută la sută. De altfel, anume cu acest spectacol teatrul își deschide cea de-a XXIX-a stagiune”, a subliniat directorul adjunct al instituției.

Potrivit Victoriei Cazacu, același lucru se referă și la spectacolele „Năpasta” de Ion Luca Caragiale și „Moliere” de Mihail Bulgakov. Primul, cu o distribuție nouă, va fi prezentat în premieră la sfîrșitul anului, iar cel de-al doilea, o lucrare scenică ce n-a lipsit din repertoriul teatrului timp de două decenii, va fi lansat într-un format nou la începutul anului 2020.

”În prezent, se lucrează intens, la masa de repetiții, la viitoarea premieră, „Revizorul” de Nikolai Gogol, planificată pentru luna decembrie, precum și la spectacolul „Ce vrăji a mai făcut soția mea?” de Yohn Tobias, al cărui premieră se va produce chiar în luna octombrie. O premieră sută la sută, „Bună dimineața, tăticule!” de Jean Poirret, o comedie spumoasă, de mare succes la public, va vedea lumina rampei chiar în prima lună a stagiunii. Iar în primăvara viitoare, „Satiricus” vine cu încă o premieră de senzație: „Scene din viața lui Meyerhold” de Matei Vişniec”, a mai spus Victoria Cazacu.

De altfel, pe scenă vor fi readuse mai multe spectacole din repertoriul teatrului: ”Hamlet” de Shakespeare, ”Nunta” de Cehov, ”Angajare de clovn” de Vişniec, ”O scrisoare pierdută”, ”D’ale Carnavalului” și ”O noapte furtunoasă” de Caragiale, ”Banii, banii sau ”Borsetka” de Cooney, ”Totul despre noi” de Cheianu, ”Happy end” de Van Den Berg etc.


Potrivit Victoriei Cazacu, toamna aceasta s-a dovedit a fi fructuoasă în ceea ce privește turneele peste hotare și participarea la diverse festivaluri internaționale și naționale. Astfel, pînă la Anul Nou, trupa se va deplasa de cel puțin cinci ori peste hotarele țării.

În perioada 17-19 septembrie, „Satiricus” va participa la Festivalul de Teatru Contemporan „Drama” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, Romînia, cu spectacolul ”Migraaaanți sau prea sîntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec; pe 8-10 octombrie - la Festivalul Internațional de Teatru de la Tulcea, cu spectacolul „Happy end” de Jeroen Van Den Berg. În zilele imediat următoare, trupa va evolua la Galați, în cadrul Festivalului Național de Comedie cu spectacolul „Doctor de femei” de Georges Feydeau.

De asemenea, teatrul este invitat, în luna noiembrie să participe la Festivalul Internațional Shakesperian din Erevan cu spectacolul ”Hamlet” și la Festivalul Internațional al Teatrului de Studio și de Forme Noi la Pitești cu spectacolul ”100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean. Iar în ultima lună a anului, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” va avea o microstagiune în București. Totodată, în aprilie 2020 va avea loc tradiționalul schimb de microstagiuni cu Teatrul Evreiesc de Stat din București, condus de Maia Morgenstern, mai întîi, la Chișinău (10 spectacole) și, în luna mai, cu același număr de spectacole, "Satiricus" va evolua la București. Tot în anul viitor, pînă la închiderea stagiunii, ”Satiricus” va participa la încă cinci festivaluri, la care trupa este invitată în mod constant.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?