Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Taximetriști, în vreme de pandemie: “Ajutorul vine de unde te aștepți mai puțin”

25 mai. 2020,, 15:49   Societate
2283 0

Oamenii simpli sînt eroii zilelor noastre. Așa credem că este corect să îi catalogăm pe cei care, dincolo de riscurile la care sunt expuși în fața coronavirusului, merg totuși la muncă și o fac cu dedicație. Fie că vorbim despre medici, polițiști, vânzătorii de supermarket, taximetriști, funcționari, sau măturători, ei sunt acolo unde trebuie să fie – la datorie.

CARANTINĂ, PE NEPRINS DE VESTE

Deși credea, la început, că pandemia îi va aduce mai mulți pasageri în mașina de taxi, pe parcurs a înțeles că lucrurile nu stau chiar așa, pasageri s-au dovedit a fi mai puțini, iar circulația s-a redus considerabil.

Vorbim despre Ion Mirza (33 de ani), un șofer de taxi, care activează în Chișinău, dar care își petrece restul timpului alături de familia sa, în satul Văsieni din raionul Ialoveni. Crește doi copii, de 8 și 12 ani, împreună cu o soție de care spune că este mândru și care îi este alături și în momentele grele. Iar cu momente grele Ion s-a confruntat din plin în ultimele două luni, mai ales în cele două săptămâni de carantină pe care a fost nevoit să o respecte chiar în perioada sărbătorilor de Paști.

“O rudă apropiată ne-a vizitat cu o zi înainte de Paște. Știam că venise cu o lună în urmă de peste hotare și că era sănătoasă. Dar, am aflat în scurt timp că a fost diagnosticată cu Covid-19. Așa că, vrând nevrând, am fost plasați și noi în carantină, cu întreaga familie. Deși nu am contractat virusul, eram obligați să stăm doar în perimetrul casei și curții noastre. Nici eu și nici soția mea nu puteam ieși nicăieri, și, evident, a trebuit să renunțăm temporar și la muncă.”


PRIETENII SE CUNOSC LA CARANTINĂ

“ Prietenii ne aduceau permanent produse alimentare și chiar apă de la fântână. Iese că, datorită lor, am reușit să depășim perioada de carantină”, mai povestește bărbatul.

Ajutor a mai primit, Ion, și imediat după perioada de carantină, chiar în zilele în care rămăsese, practic, fără resurse. Aflase, la un moment dat, de fondurile alocate de Yandex.Taxi pentru toți angajații parcurilor de taxi partenere, care ar fi suferit de pe urma pandemiei de coronavirus. A transmis prin aplicația de taximetrist documentele necesare și în scurt timp a ridicat indemnizația. Ion recunoaște că acest ajutor financiar l-a ajutat să depășească mai ușor perioada ce a urmat imediat după carantină.

BOOMERANGUL S-A ÎNTORS

Probabil, ajutorul primit este ca boomerangul care se întoarce întotdeauna în mâinile celui care îl aruncă. Din vorbă în vorbă, am aflat că Ion Mirza este și unul dintre șoferii de taxi care oferă ajutor medicilor care luptă în prima linie împotriva coronavirsului.

“Comenzile gratuite le preluam de pe Viber, dintr-un chat cu mai mulți șoferi de taxi și medici, care au nevoie să ajungă rapid la spital, sau acasă. Nu mai țin minte exact câți medici am transportat, dar vreo 30 de pasageri am avut, cu siguranță.”

La începutul lunii mai, după două săptămâni de carantină, Ion a revenit la muncă. Lucrează, după cum ne-a spus chiar el, nu doar din necesitate, dar și din plăcere, conștientizând riscurile și respectând toate normele sanitare. Iar celor care au ajuns să citească aceste rânduri le dorește sănătate și multă putere interioară.

„AJUTORUL VINE DE UNDE TE AȘTEPȚI MAI PUȚIN”

Un alt erou al zilelor noastre este și Octavian Boscan, taximetrist la un parc de taxi din Capitală, soț, tată, ultramaratonist și un om foarte energic care, la fel ca toți ceilalți, este afectat de efectele pandemiei. Pe bărbatul de 47 de ani l-am găsit într-o stare de spirit bună pentru această perioadă care, în mod normal, poate fi asociată cu stări de anxietate și de presiune psihologică. Nu e și cazul său, însă.

Angajat de doar patru luni în calitate de șofer de taxi, Octavian a înțeles, chiar de la începutul lui martie, gravitatea pe care o presupune coronavirusul de tip nou. Așa că nu a mai așteptat să primească ordin cu privire la normele de igienă și siguranță și și-a instalat la bordul mașinii un panou de separare a salonului șoferului de spațiul pasagerilor. Astfel, la anunțarea stării de urgență, Octavian se dovedea a fi unul dintre primii șoferi echipați corespunzător și pregătiți să facă față schimbării generate de pandemie.

AFLAT ÎN CARANTINĂ, DE NEVOIE

Conștient de riscul de infectare cu Covid-19 în timpul orelor de lucru, de pe urma vreo unui eventual contact cu pasageri infectați, Octavian Boscan a continuat să muncească. La un moment dat însă, a fost nevoit să respecte carantina obligatorie impusă de autorități nu de pe urma orelor muncite la volan, ci pentru că blocul de tip familial în care locuiește la Chișinău a fost închis la începutul lunii aprilie. Câțiva locatari fuseseră diagnosticați cu coronavirusul de tip nou. Timp de două săptămâni bărbatul nu a avut dreptul să iasă din casă.

AJUTORUL NECONDIȚIONAT

„Au fost două săptămâni care păreau că nu se mai termină”, recunoaște bărbatul. „Noroc că îl cunosc pe proprietarul unui magazin alimentar din apropierea casei, care ne mai aproviziona. În plus, mai am un verișor care ne aducea produse la ușa blocului”, a mai adăugat Octavian.

De ajutor a avut parte și atunci când perioada de carantină a luat sfârșit.

"Auzisem că Yandex.Taxi are un program special pentru șoferii care au de suferit de pe urma coronavirusului. Am aplicat și s-a dovedit destul de simplu să primesc indemnizație. Și a venit, ea, la momentul oportun", a mai adăugat Octavian.

CELE MAI MULTE LIVRĂRI – COMENZILE CU POMENI

De curând, chiar în perioada în care trebuia să fie sărbătorit Paștele Blajinilor, Octavian a ieșit din carantină și a revenit la serviciu, iar primele comenzi s-au dovedit a fi cele de livrare. Chișinăuienii au respectat decizia autorităților de a rămâne în autoizolare de Blajini, dar tradiția pentru ei rămâne tradiție, așa că au găsit și posibilitatea de a o respecta. Aceștia au transmis pomeni prin intermediul serviciului de livrare al Yandex.Taxi.

“Nu cred că am mai avut atâtea comenzi de livrare, cum s-a întâmplat la sfârșit de aprilie. A fost și ciudat pentru mine să livrez pomeni, dar a fost și plăcut, știind cât de importantă este această tradiție pentru oamenii de bună credință. Nu cred că voi uita experiența.”

IZOLAREA, DEOSEBIT DE COMPLICATĂ PENTRU UN ULTRAMARATONIST

Dacă mai există un alt aspect pe care Octavian Bascan nu-l va uita prea curând, în ce privește situația excepțională provocată de pandemia Covid-19, acesta ține de izolarea obligatorie din timpul carantinei.

“Cât mă aflam în izolare obligatorie, eram supravegheat de oamenii legii, întrucât întregul bloc locativ în care locuiesc se afla în carantină strictă. Dacă soția mea e profesoară și s-a obișnuit să lucreze de acasă și să predea online, iar feciorul este la Cluj și avea libertate de mișcare, eu am făcut față cu greu autoizolării. Sunt un om al acțiunii, am nevoie de mișcare, am nevoie de drumuri, am nevoie de oameni. Este deosebit de complicat pentru o persoană obișnuită să alerge ultramaratoane, să stea închisă în casă. Am fost nevoit să mă privez de antrenamentele pe care eram obișnuit să le fac de câteva ori pe săptămână”, a mai povestit bărbatul.

NIMIC NU VA MAI FI LA FEL

Solidaritatea și ajutorul reciproc din perioada pandemiei la care a fost martor, l-au schimbat pe Octavian. Bărbatul zice că aceste aspecte umane pe care i-au dat lecții de mare valoare. El consideră că unele experiențe pe care le-a trăit demonstrează încă o dată cât de uniți pot fi oamenii în momente grele și cât de important este să fim conștienți de puterea care se află în noi.

“Cred că nimic nu va mai fi la fel. Oamenii și-au reevaluat prioritățile. Mai multă unitate ca acum, nu cred că am văzut vreodată. Am colegi care transportă medici gratis de la spital, acasă, când se încheie turele lor de serviciu. Am avut ocazia și eu să o fac. Mi se pare normal să fim mai înțelegători, în aceste zile, și să ajutăm atunci când avem posibilitatea să o facem” a conchis Octavian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?