Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1127

Taxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat

26 iul. 14:00   Societate
2153 0

Taxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat din cauza inflației și crizei energetice.

Secretarul comisiei de admitere a Academiei de Studii Economice, Serghei Portărescu, a precizat că Academia are costuri care trebuie fi acoperite și care sînt influențate de inflație, transmite Știri.md.

Taxele de studii la ASEM variază de la 8.500 pînă la 9.500 de lei la licență și în jur de 10 mii de lei la master. „Trebuie să achităm și serviciile comunale, și profesorii la rîndul lor așteaptă măcar o modestă majorare de salarii ca să poată și ei să facă față. Le-am majorat mai puțin decît au făcut-o alții”, a spus Serghei Portărescu. Academia ar putea să primească acum mai mult de 2.500 de studenți. Numărul locurilor bugetare s-a majorat comparativ cu anul trecut și constituie 470 de locuri, dintre care 12 locuri cu finanțarea de la buget sînt prevăzute pentru cetățeni ai altor state.

Cele mai solicitate specialități sînt Business și Administrare, Finanțe și Bănci, Informatica Aplicată. În acest an, Academia de Studii Economice implementează modelul de învăţămînt dual, care este aplicat în cadrul programelor de studii Business şi Administrare şi Informatică Aplicată. Cei care au depus deja dosarul, au posibilitatea să completeze în luna august cerere de transferare în grupele cu învățămînt dual. „Acest învățămînt dual presupune că noi lucrăm cu întreprinderile, organizațiile de stat. Și studenții învață atît în clădirile ASEM-ului, cît și la locul de muncă, în așa fel ei pot vedea aspecte practice din cadrul organizațiilor și se vor familiariza mai repede cu procesele de bază. Respectiv, acest lucru face mai atractivă oferta de învățămînt dual”, a spus secretarul comisiei de admitere.

Și la Universitatea Tehnică taxa de studii s-a majorat comparativ cu anul trecut. Radu Melnic, secretarul comisiei de admitere, a spus că „universitatea, timp de o lună, a plătit dublu pentru încălzire. În loc de un milion șase sute, universitatea a plătit trei milioane și jumate”. Prețurile la energia electrică, gaze și încălzire au provocat modificarea prețului contractelor de studii, iar reforma reorganizării prin fuziune (absorbție) a universităților a influențat procesul educațional. Din anul acesta doritorii de a candida la facultățile de Medicină Veterinară, de Horticultură și de Agronomie își pot depune dosarele atît în sediul comisiei de admitere a UTM, din campusul Rîșcani, cît și în cel de la Petricani. Data-limită de depunere a actelor în original este pînă pe 5 august inclusiv.


Secretarul responsabil al comisiei de admitere a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Alexandru Corlăteanu, a menționat că universitatea oferă programe, ca: Nutriție umană, Sănătatea mintală publică, Optometrie clinică, Fiziokinetoterapie și reabilitare. Cele mai solicitate specialități rămîn: Stomatologie, Medicină și Farmacie. Planul de admitere în acest an prevede 450 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat pentru studii de licență și integrate și 492 de locuri în bază de contract. Secretarul a punctat că anul trecut absolut toate locurile bugetare au fost completate. Taxele în acest an nu au fost majorate, la unele specialități chiar a scăzut prețul la contract.

Viorica Gladchi, secretar comisiei de admitere a Universității de Stat din Moldova, a spus că taxele de studii s-au majorat, dar nesemnificativ, cu 500 sau 1.000 de lei. Cele mai solicitate specialități rămîn: Dreptul, Traducerea (la Facultatea de Litere) și specialitățile Facultatății de Științe Economice. De regulă nu se completează locurile bugetare din domeniul științelor chimice, științelor exacte și științelor naturii. USM oferă în acest an circa 60 de programe de licență și master în cadrul celor 11 facultăți.

Potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав