TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată poate fi plătită online

Taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată poate fi plătită online

Taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată poate fi achitată deja și online.


Anunțul a fost făcut de Agenția de Guvernare Electronică care a adăugat un nou serviciu la platforma guvernamentală de plăți electronice #MPay.


Avocații și persoanele care se adresează în instanța de judecată pot plăti taxa de stat online, care se achită odată cu depunerea cererii, direct de pe mpay.gov.md.


Taxa de stat este suma percepută de către organele de stat, împuternicite special pentru acest fapt, de la persoanele fizice şi juridice, în ale căror interese sînt exercitate acţiuni sau eliberate documente de importanţă juridică, scrie Bizlaw.


Legea taxei de stat, obligă, cu cîteva excepții, persoanele care se adresează în instanță să achite o taxă de stat.


În cazul unei cereri de chemare în judecată care vizează o acțiune patrimonială, care poate fi evaluată în bani, mărimea taxei de stat este de 3% din valoarea acțiunii sau din suma încasată. Aceasta însă nu poate fi mai mică de 150 de lei și nu mai mare de 25.000 de lei pentru persoane fizice sau nu mai puțin de 270 de lei și nu mai mare de 50.000 de lei pentru persoane fizice.


În cazul unei acțiuni în instanță de partaj în caz de divorț, la fel, se aplică formula de 3% din valoarea acțiunii, dar nu mai puțin de 150 de lei.


În cazul acțiunilor nepatrimoniale, care nu pot fi evaluate în bani (încălcarea drepturilor de autor, apărarea onoarei și demnității etc.), taxa de stat este stabilită în sumă fixă (conform Legii taxei de stat). Legea prevede și cazurile cînd reclamanții sînt scutiți de la plata taxei de stat.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load