X 
Criza energetică stiri: 1530
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3383

Tariful energiei electrice ar putea ajunge la 3 lei! Ce spune Spînu

17 feb. 07:30   Societate
2785 4

După o majorare a tarifelor la gazele naturale, ne așteaptă o nouă scumpire de proporții. Este vorba despre majorarea tarifului energiei electrice.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că, în cel mai optimist caz, ar fi vorba de o majorare pînă la 3 lei. Oficialul a menționat că scumpirea este inevitabilă în condițiile în care, în regiune, tariful la energia electrică este de 4-5 ori mai mare decît în Republica Moldova. Tariful majorat va intra în vigoare de la 1 aprilie 2022, notează IPN.

Vicepremierul Spînu spune că deja au fost demarate licitațiile de livrare a energiei electrice, în condițiile în care contractele existente expiră la sfîrșitul lunii martie. Potrivit lui Spînu, în contextul regional actual, menținerea tarifului existent la electricitate este puțin probabil.

„Interesul Guvernului este ca să oferim cele mai bune prețuri la resursele energetice pentru cetățenii noștri. Licitațiile deja au început. Am promovat și o lege care-i obligă pe cei care organizează licitațiile să cumpere din cel puțin două surse ca să avem o diversificare. Dacă ne uităm la prețurile pe care le au vecinii la energia electrică, ele sînt cu mult mai mari față de ceea ce avem noi acum în contractul cu centrala de la Cuciurgan. De exemplu, noi avem în contract 54 de dolari pentru 1 megavatt, în Romînia este 220-260 de dolari”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Andrei Spînu a menționat că, în curînd ANRE va veni cu o decizie finală privind majorare tarifului la energia electrică. Oficialul spune că, în prezent, reprezentanții Guvernului sînt în negocieri cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice la prețul actual, adică de 5,35 cenți pentru un kWh pentru încă un an, pînă în aprilie 2023.

„O decizia finală va fi luată, cel tîrziu, săptămîna viitoare. Chiar dacă noi mai avem timp pînă la sfîrșitul lunii martie. Tariful de 3 lei este un caz optimist. Tariful în regiune este de 4-5 ori mai mare față de ce avem noi acum. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Curciurgan, există deschidere, urmează ca ea să se confirme. Dar noi înțelegem contextul în care sîntem și ne putem aștepta la diferite alte scenarii. Sper ca toată lumea să fie rațională și în acest context energetic regional, să luăm cele mai bune decizii”, a mai spus Andrei Spînu.

Încă din ianuarie, Premier Energy a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat o majorare a tarifului la energia electrică de la 1,51 lei la 2,78 lei. În același timp, FEE Nord a solicitat o creștere a tarifului cu 50% „în vederea acoperirii cheltuielilor reale”. Ulterior, ANRE a venit cu propriile calcule, propuse spre consultări publice. Astfel, pentru Premier Energy ANRE a propus o majorare pînă la 1,92 lei, față de 2,78 lei cît a solicitat furnizorul. În cazul FEE Nord, ANRE a propus un tarif de 2,25 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав