Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tainele cazului Carinei Ţurcan: au fost dezvăluite noi interceptări

25 iul. 2018,, 00:38   Societate
8629 3

De la arestarea fostului top-manager al „Inter RAO”, Carina Ţurcan, acuzată de spionaj, a trecut o lună. "MK" a scris deja că scandalul a început cu trimiterea pe poșta oficială, în masă, angajaților "Inter RAO" a înregistrărilor convorbirilor telefonice. Contrar informaţiilor răspîndite precum că Serviciile de Securitate "ar fi filat-o" pe Ţurcan timp de trei ani, sursele afirmă în continuare: povestea a început abia în februarie 2018.

Într-o conversație sursa, apropiată de conducerea „Inter RAO”, a comparat compania gigantică cu „Titanicul”.

În multe privinţe Ţurcan a fost de neînlocuit pentru conducere, ea a fost folosită în calitate de interpret-specialist la realizarea unor scheme deloc simple, complexe. Pe mîna presei au ajuns înregistrările audio, în care ar fi fost identificate vocile șefului Consiliului de administrație al „Inter RAO” Boris Kovalciuk și Сarina Ţurcan. Nu putem confirma aceste informații, vă oferim publicarea transcrierii interceptării, însemnîndu-i pe interlocutori cu "B" și "C".

Conversația interlocutorilor e purtată într-un mod confidențial.

«C.: Slava se angajează la "Rusghidro", se duce sub (numele), în calitate de director de interacțiune cu autoritățile.


B.: Dar cine e el?

C.: Îl ţineţi minte, pe Dima (numele de familie). Acesta este prietenul său.

B.: Este omul lui?

C.: Da, dar plecarea lui nu va avea niciun impact asupra noastră. Tipul este calm, bun, e mai mult aşa... să vorbească.

B.: Şi unde e el?

C.: E la mine de un an.

B.: Toate beneficiile le-ai adunat la tine (rîde).

C.: În ultimul timp, foarte multe întrebări sînt sub controlul meu personal, dar, în același timp, dacă acestea vor dispare, eu nu-mi voi ieşi din minţi, ca să o spunem frumos.

B.: Îţi creezi efectul indispensabilității?

C.: Ce să ne facem, Boris Iurievici, în jur sînt numai dușmani. Boris Iurevici, dar ce e de făcut (rîde)? Și apoi artamonovţî sînt singuri, persoane de neînlocuit nu există. (Interlocutorii trec la discutarea intrigii unuia dintre angajații holdingului: esența constînd într-un roman, după „cea de-a patra sticlă". Apoi conversația revine la afaceri).

În ziua cînd a avut loc convorbirea citată, subordonatul Carinei Ţurcan i-a prezentat cererea de demisie din proprie inițiativă, explicînd că pleacă după ce a plecat fostului său șef Veaceslav Artamonov (anterior acesta a deținut funcția de șef al Departamentului de tranzacționare la “Inter RAO”, Ţurcan ocupîndu-i postul).

Demisiile și investigația

Ce s-a întîmplat la “Inter RAO” după "cazul Ţurcan". Conform deciziei conducerii societății printre primii a fost demis din funcție Ilinar Mirsiapov, șeful Departamentului strategii și investiții. Potrivit informațiilor sursei apropiate de conducerea holdingului, acest lucru s-a întîmplat din cauza înregistrărilor audio, pe care angajații „Inter RAO” le-au primit prin poștă. Recent, s-a alăturat celor demişi şi șeful Serviciului de presă Anton Nazarov, de pe a cărui cutie poștală, așa cum s-a dovedit, a fost făcută acea distribuție a informației. La Centralele „BashRTS“ și „Centrala Hidroelectrică Moldovenească“ în cadrul anchetei a fost numit un audit independent, vor fi, de asemenea, verificate Centralele Electrice de la Soci și Kaliningrad, unde există presupunerea că ar fi fost montate, încălzitoare de presiune scăzută de proastă calitate, achiziționate la St. Petersburg (la această schemă se făcea, de asemenea, referire în materialele audio interceptate, distribuite printre angajații holdingului).

Din cauza aceleiași istorii, în urmă cu aproximativ o săptămînă, a fost demis din funcţie directorul general al SRL „Inter RAO - Administrarea energiei electrice generate”: pe 10 iulie Timur Lipatov a fost înlocuit cu Alexandru Koreşev. Dar acesta a fost doar începutul, susţin sursele, care cunosc cursul anchetei. Aceștia au confirmat că este desfășurată o activitate intensă pentru a stabili implicarea în „cazul Ţurcan” a ministrului adjunct al Energiei Veaceslav Kravcenko. Are loc verificarea legăturilor lui personale cu Carina Ţurcan, au fost efectuate percheziții. Referitor la posibila schemă de interacțiune a lui Ţurcan cu Kravcenko au fost comunicate următoarele informaţii. Kilowații de tranzit de la „Centrala Hidroelectrică Moldovenească“ erau în legătură directă cu rublele transnistrene (Ţurcan în conversații numea această monedă "hîrtii pentru bomboane"). Kravcenko a avut legătură cu livrările de energie electrică și era la curent cu cele mai exacte previziuni din regiune, în timp ce Ţurcan avea în Transnistria bănci pe care le "controla". Datorită acestui fapt a fost posibil jocul eficient pe evenimente și cursuri.

Cum distrugeau „Moldavka”

„Moldavka” („Centrala Hidroelectrică Moldovenească“), se pare că aceasta constituie obiectul-cheie în cazul Ţurcan.

Centrala Electrică, situată în Dnestrovsc a fost construită în anul 1964. În vremurile URSS, energia electrică produsă era exportată în țările taberei socialiste, în special, în România și Bulgaria. În anul 2005, stația a fost privatizată, aceasta devenind parte a “Inter RAO”. La "Centrala Hidroelectrică Moldovenească“ sînt patru turbine și un dispozitiv de comutație automată (recent reconstituit).

Dar, în ultimii cîţiva ani, la Centrală funcționa doar o singură turbină, obiectul fiind folosit, în general, doar ca retranslator, transmiţînd energia electrică din Rusia și Ucraina spre export. Potrivit unor surse, Centrala Hidroelectrică Moldovenească era intenţionat adusă să lucreze la capacități minime. De fapt, au fost distruse schemele de furnizare a combustibilului (stația este unică prin faptul că poate funcționa pe trei tipuri de combustibil - păcură, cărbune și gaz, în anul 2013 aceasta a fost trecută la cărbune).

Foștii angajaţi ai „Inter RAO” afirmă în unanimitate că atunci cînd holdingul era condus de Evgheni Dod, tot combustibilul era livrat din Rusia (gazul mergea tranzit prin Ucraina), iar odată cu venirea lui Boris Kovalciuk, Ţurcan a devenit curator al "Moldavkăi” şi treptat Centrala a început să devină paragină.

Tot combustibilul a început să fie livrat din Ucraina (inclusiv gazul, care era achiziţionat și nu trecea tranzit). Deoarece Centrala Hidroelectrică Moldovenească a ajuns „să fie întreţinută“, fiind situată pe pămînt arendat de la RMN, era alimentată cu combustibil ucrainean și nu producea aproape nimic, dar asta doar la prima vedere. Unele mass-media au citat cifra pagubelor, provocate de activitatea Carinei Ţurcan - de 200 de milioane dolari SUA pe an, excesul de energie electrică ucraineană fiind exportat de „Moldavka» în Europa sub formă de energie, produsă ca şi cum de Centrala Hidroelectrică Moldovenească (asta cu o turbină). Nimic nu se producea, nimic nu era livrat, iar comisioanele și taxele nu ajungeau în visteria statului.

Scopul principal a fost vînzarea "Centralei Hidroelectrice Moldoveneşti" României.

Carina Turcan. Fotografia era pe screensaver în mesager, pe unul din cele 8 telefoane. Anume pe acela, pe care ea îl dădea doar anumitor persoane și prin intermediul căruia comunica cu Kovalciuk și Kravcenko.

"Va fi o explozie a creierului, realmente!"

Mai jos vă prezentăm încă o înregistrare a discuțiilor interceptate. Potrivit spuselor sursei, conversația are loc, probabil, între Carina Ţurcan (o vom desemna tradițional cu litera "C") și un bărbat pe nume Iaroslav (descifrarea replicilor lui fiind desemnată ca "I").

De remarcat faptul că potrivit celor relatate de sursă, bărbatul a lăsat de mai multe ori cereri pentru vizitarea top-managerului, dar de fiecare femeia de afaceri amîna întîlnirea. Şi Iaroslav va apare în biroul Carinei, după evenimente destul de interesante. Cu o zi înainte de a-şi face apariţia oaspetele, Ţurcan a jucat un întreg spectacol sfidător în fața martorilor (a intrat în birou cu un angajat al holdingului pe nume Marguleţ) a depistat la locul de muncă un aparat de interceptare. Carina a extras de sine stătător mijlocul de control corporativ și probabil că hotărînd că nu mai este „ascultată“, l-a invitat în biroul său pe Iaroslav şi a vorbit cu el, ca să spunem așa, deschis. Este important de reținut că la punctul de trecere în clădirea holdingului oaspetele a prezentat pașaportul românesc, iar Serviciile Speciale nu au nici o îndoială cu privire la legătura acestuia cu Serviciile Speciale străine.

C.: Ceai, cafea, doriţi?

I.: Nu. Mulţumesc.

C.: Aţi băut prea mult?

I.: Vă transmit (prenumele, numele), m-a servit cu unul special.

C.: Mmm, ce plăcut.

I.: Vreau să înțeleg cum stau treburile. V-am trimis protocolul.

C.: Nu mi-a plăcut protocolul. M-am prefăcut că nu era pentru mine. Cuvintele urîte precum "dacă nu plătim" ...

I.: Nu, nu, ideea constă în următoarele. Plătim anual, dar există oportunitatea de a ieși din afacere, dar trebuie să plătiți pentru asta. Actul de achiziție de 50%.

C.: Nu înțeleg pe deplin seriozitatea intențiilor.

I.: Intențiile sînt cele mai serioase.

C.: Da.

I.: Conceptul. Kievul în sine este periculos. Să obții bani pentru răscumpărare - 150 milioane pentru activ, real, va fi dificil. Deoarece sînt riscurile de țară și neînțelegerile legate de vînzare. Acum încercăm să spunem că sîntem pe cale deja să primim dreptul de a rambursa o parte din ceea ce cîștigăm. Asta înseamnă că plătim pentru 51 la sută, obţinînd gestionarea Centralei, demonstrînd gravitatea intențiilor și gestionînd, închidem problema treptat, în rate, în cîțiva ani.

C.:.Din partea noastră ... Astăzi deţinem active în proporție de 100%. Ce se propune aici? Noi dezactivam activul, ceea ce îi oferă profitabilitate suplimentară unuia dintre acționari .Totodată, noi nu am vîndut acest activ nimănui, din cauza unei plăți în rate de lungă durată, aceasta trebuie, de asemenea, de discutat. De fapt, nu vindem, pierdem însă gestionarea. Gestiunea comercială cu achiziționarea a 50% va trebui să o justificăm. De ce transmitem managementul comercial și ce înseamnă acest lucru, ca să nu mai vorbim de riscuri, ce părere va avea în acest sens președintele Transnistriei. Prin urmare, trebuie să găsim ceva intermediar.

I.: Noi sîntem pentru. A venit la mine (numele) și a spus că sîntem conceptual de aceeași parte. Dacă nu, eu sînt gata să vin, cînd veţi avea timp, sînt pregătit să stau ca să căutăm compromisuri. Pentru ca asta şi la a voi să fie realizabil și promovabil, dar și la noi. Cea de-a doua întrebare este corect să spunem că noi cumpărăm acest lucru și îl facem public, deoarece din punct de vedere al antimonopolului - Moldova, aceasta va fi, pur şi simplu explozie a creierului, realmente!

C.: Apropo mie transnistrenii îmi spun: consilierul prezidențial mi-a spus că el știe că noi negociem cu dvs. vînzarea Centralei.

I.: Acest lucru este normal, putem avea negocieri. Chiar e principial pentru dvs. să fie (denumirea companiei)?

C: Desigur, chestiunea va fi pusă pe ordinea de zi a Consiliului de administrație și va fi necesar să se explice ce fel de companie. Dacă 100% va exista cumpărător, nu contează și dacă o să avem un contragent cu care avem un acord de acționari.

I.: Sînt de acord.

C: De fapt, mă gîndesc la altceva. Cînd vom declara că am convenit, Transnistria va începe să ne pună asemenea beţe în roți. Haideţi să ne gîndim cum să prezentăm acest subiect Transnistriei.

I: Pentru Transnistria tema aceasta este: băieți, sîntem nevoiţi, dar în cel mai scurt timp vă asigurăm totul. Ori primiți doar veniturile obținute din ceea ce se generează, acolo, impozitul pe cifra de afaceri și plus gazul, pe care îl împingeți către noi, sau vă putem da 20% din total, să negociem în ruble - cît doriți, atîta şi cîștigați – e problema dvs.

C: La momentul actual am o astfel de poziție. Eu le spun: ieşiţi cu gazul la România, dar nu am construit dialogul. Pînă cînd. Deoarece prețul la gaz ar trebui să fie atît de rău, încît riscurile politice să nu fie mai mari decît dorința de a cîștiga. Aşa că subiectul nu este stopat, ei mă vor suna. Înțelegeți, ei trebuie să vîndă gazele, acest lucru este mai important decît orice facem. Am căzut de acord pînă la (data), dar am lăsat posibilitatea că am putea renunţa. (Calculează cu voce tare prețul gazului)

I.: Dacă este necesar, vom ieși undeva, ne vom așeza, ne vom închide și vom discuta toate momentele.

C.: Este necesar. Sarcina mea este să înlătur riscurile. Există multe întrebări dificile. Trebuie să inventăm o istorie. Cum o vom reprezenta Transnistriei?

I.: Trebuie să le arătăm cum vor cîștiga.

C.: Nu, este necesar să punem astfel problema încît să nu aibă altă opțiune.

I.: Apropo, ei nu au mai avut încasări în valută, iar acest lucru poate fi făcut ca transfer în valută odată ce moneda lor e învelitoare de bomboane.

C.: Este important.

I.: Noi plătim pentru oportunitatea de a cîștiga. Voi vă ocupaţi de achiziții, noi gestionăm (...)

C: Să înțeleg că există anumite pîrghii, dar nimeni nu poate garanta că așa cum vor spune ei, aşa vor şi face. De aceea, pînă cînd nu trebuie să convocaţi încă pe nimeni.

C.: Da, eu iată stau deja şi-i trimit SMS-uri viceministrului (rîde).

I: Pur şi simplu (nume) v-a trimis careva documente, dacă le-aţi putea semna din nou.

C.: Da, sînt în lucru.

Probabil este vorba, după cum aţi înțeles, despre vînzarea Centralei cheie. Potrivit planului lui Ţurcan, strategica "Moldavka" a trebuit să fie adusă în prag de "paragină", pentru a convinge conducerea “Inter RAO” de lipsa de lichiditate a acesteia (acest lucru fiind aproape că îndeplinit, căci lucra la capacitatea unei turbine doar) și despre vînzarea parțială a acesteia României, mai întîi a 51%, iar apoi a celeilalte părţi.

Ordinul din partea serviciilor secrete sau pofta de profit a determinat-o pe Ţurcan să procedeze astfel, va clarifica ancheta. Dar nu este clar un lucru: cum a putut această femeie, chiar și fiind membră a Consiliului de administrație a holdingului proprietarului, să poată dispune atît de încrezut și independent de cel mai important activ al holdingului? Apar dubii că asta a fost doar inițiativa șefului Departamentului de tranzacționare.

Acest comportament seamănă mai mult cu faptul că acest proiect a fost deja aprobat. În același timp, interlocutorii își exprimă temerile: președintele Transnistriei le va pune "beţe-n roţi". Teoretic, da, președintele RMN controlează rata de închiriere, taxele, terenul pe care se află Centrala, lacurile de acumulare și poate "ușor" să taie "livrările și tranzitul”, complicînd totul la nivel legislativ. Și numai o persoană ar fi putut rezolva problema cu el, Kravcenko, care a rugat-o pe Ţurcan să-i organizeze o întîlnire cu prima persoană din Transnistria. În plus, pentru a accelera procesul de rezolvare a acestei probleme, Ţurcan a recurs la ajutorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU-ului).

Fără Serviciul de Securitate al Ucrainei ea nu ar fi putut să rezolve urgent problemele cu livrările și tranzitul. Negocierile, conform surselor noastre, aceasta le-ar fi purtat prin subordonatul ei. În prezent, potrivit unei surse apropiate de Consiliu, totul merge spre aderarea „Inter RAO” la „Rosnefti”.

„Inter RAO” își răscumpără activ acțiunile (ultimele fiind cumpărate de la “PAO Rusghidro”), pentru a le revinde mai tîrziu. Chiar dacă doar Carina Ţurcan este anchetată, iar colegii ei compar ca martori, investigația încă nu s-a încheiat.

Scandalul cu arestarea top-managerului "Inter RAO" a dezvăluit o serie de probleme în domeniul afacerilor industriale și a securității țării. Pînă în prezent cea mai importantă întrebare pe ordinea de zi rămîne: cum de Ţurcanu a făcut parte atîta timp din cercurile de elită, a vizitat evenimentele oficiale și a avut acces la informații atît de importante?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?