X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Taberele de odihnă ale CNSM de la Vadul lui Vodă s-au umplut de copii

11 iul. 2022,, 23:00   Societate
3544 0

Odată cu sosirea vacanţei mari, taberele de odihnă din Republica Moldova şi-au deschis larg uşile pentru copii. Printre acestea se re­găsesc și taberele aflate în gestiunea Confederației Naționale a Sindica-telor din Moldova (CNSM). Este vor­ba de „Camping” și „Perlele Nistru­lui” din orașul Vadul lui Vodă, informează Noi.md cu referire la vocea.md.

Res­ponsabilii de la sindicate, dar și de la conducerea instituțiilor de odihnă și agrement au avut grijă ca cele două instituții să arate impecabil, să fie pregătite ca la carte pentru ca vacanța copiilor care le trec pragul să fie de neuitat.

Pe durata aflării la taberele de odihnă, copiii sînt implicați în activități sportive, cultural-artistice, merg în excursii, se distrează. De menționat că CNSM oferă suport copiilor din familii defavorizate, ce­lor care au obţinut performanţe la studii sau sînt învingători la olimpi­adele școlare și extrașcolare.

În ultimii ani, CNSM a investit, în total, mai mult de 27 milioane de lei în modernizarea acestora. Peste 12 milioane 726 de mii de lei au fost investiți, per total, din anul 2011 pînă în 2018 în tabăra „Camping”, iar mai bine de 14 mln. 515 mii de lei în „Perlele Nistrului”. În acești ani, au fost renovate spațiile de cazare, blocurile alimentare, blocurile sani­tare, au fost amenajate terenuri de sport, bazine și locuri de agrement.

Doar la Tabăra „Camping” a fost renovat blocul de dormitoare nr. 14, s-a reconstruit bazinul, au fost re­amenajate două terenuri de volei, reparate mai multe încăperi sanitare și rețeaua de apeduct. Au fost re­novate mai multe blocuri de dormi­toare, acoperișul cantinei, fațada și acoperișul blocului administrativ.


Sindicatele au făcut investiții de milioane în spațiile de cazare pentru perioada estivală

Investiții semnificative s-au făcut și la „Perlele Nistrului”. Aici au fost renovate blocurile A și B, inclusiv acoperișul, s-au construit șase te­rase de vară, s-a reparat sistemul de ventilare și s-au procurat utilaje tehnologice pentru cantină. Au fost reamenajate terenul de minifotbal, trei terenuri de volei, reparate pisci­na și aproape 40 de grupuri sanitare din blocul A, au fost efectuate lucrări de reparație și în cantină, precum și la acoperiș, la rețelele exterioare de canalizare.

După doi ani de pandemie, taberele de odihnă și-au deschis larg porțile pentru co­pii. Directorii acestora ne spun că locurile au fost ocupate chiar din primele zile, iar pînă la sfîrșitul verii, pragul acestora va fi trecut de mii de copii.

La Tabăra de odihnă și recuperare „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă am găsit zilele trecute mare gălăgie. În timp ce unii copii se jucau în curte, alții desenau sau băteau mingea. Fericiți, ei spun că, după doi ani de restricții, în sfîrșit, se pot distra la maxim. „Este foar­te interesant. Am așteptat mult aceste zile. Ne era dor să ne jucăm cu prietenii, să so­cializăm”, ne spune unul dintre copiii de la tabără.

Activitățile sînt organizate de instruc­tori, care spun că au pregătit o mulțime de jocuri sportive și intelectuale. „Atît odihnă activă, precum: distracții pe tere­nurile de joacă, concursuri la care copiii trebuie să se implice fizic, cît și activități intelectuale, culturale”, susține Andrei Ilasciuc, instructor.

El spune că, după perioada de pande­mie, timp în care copiii au stat mai mult cu gadgeturile în mînă, pofta de socializare a crescut.

„Perioada de pandemie, totuși, i-a făcut pe copii setoși de comunicare pe viu, nici­decum la distanță. În anii precedenți, erau foarte populare gadgeturile, telefoanele mobile”, adaugă Andrei.

Mai multe cereri decît locuri de cazare

Directorul taberei, Ion Munteanu, ne-a spus că, în acest an, numărul cererilor a crescut foarte mult. În prezent, sînt 400 de copii care se odihnesc aici, iar locuri libere nu mai sînt.

„La ora actuală nu avem niciun loc liber. Deja toate biletele sînt vîndute. După pe­rioada pandemiei a crescut interesul pentru odihna în tabără. Nu doar din partea co­piilor, dar și din partea părinților. De fapt, noi am activat și în perioada pandemi­ei, dar a fost conform altui regim. Acum, copiii sînt liberi, iar noi, personalul, prin activitățile pe care le organizăm, ne strădu­im să șlefuim în ei nu doar niște perle ale Nistrului, dar și ale țării”, ne spune zîmbind Ion Munteanu.

Odihna din această vară a ajuns la a 12 stagiune din istoricul taberei. De la înce­puturi și pînă acum, pragul acesteia a fost trecut de peste 40 de mii de copii. În acest sejur se odihnesc 400 de copii cu vîrsta în­tre 7 și 17 ani.

Același tablou l-am găsit și la Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă”. Biletele s-au vîndut ca pîinea caldă, încă de la începutul verii.

„La noi, tabăra este solicitată. Avem șase schimburi, iar într-un schimb sînt 550 de copii. Numărul este relativ același în fiecare schimb. Nu am dus lipsă nicio­dată de copii care să vină să se odihnească la noi. Am avut cîteva zile sanitare, iar de astăzi începe schimbul trei”, susține direc­torul taberei, Mihail Garbuz.

Mii de elevi se vor odihni în vara aceasta pe malul Nistrului

Copiii de la aceste tabere sînt supra-vegheați în permanență de către educatori, sînt deschise cabinete medicale bine utilate pentru acordarea primului ajutor medical. De asemenea, sînt organizate diferite activități educațional-culturale. Astfel încît copiii să nu aibă timp să se plictisească, ci să vrea să revină în aceste locuri de poveste.

În perioada estivală, în cele două instituții de întremare care aparțin Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă” și Casele de odihnă și recuperare „Perlele Nistrului”, își fortifică sănătatea peste șapte mii de copii.

Din cauza restricțiilor pandemice din ultimii doi ani, taberele de odihnă au lu­crat în alt regim. Acestea și-au reluat ac­tivitatea în această vară, după ce măsurile antiepidemice au fost relaxate. Un sejur pentru 10 zile la tabără costă aproximativ trei mii de lei, în timp ce la o tabără de zi părinții trebuie să scoată din buzunare aproximativ 2500 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?