”Surprize” pentru șoferii din nordul țării

20 sep. 17:45   Societate
3424 0

Zeci de șoferi din nordul țării au fost amendați în această dimineață pentru „transportarea copiilor în lipsascaunului special”. Mai mult, unii părinți nu văd o problemă în faptul că fumează în mașină în prezența minorilor. Operațiunea a început o dată cu noul an școlar și vine să responsabilizeze șoferii care ignoră regulile de circulație rutieră.

„–El e cu centură, nu încape în scaun. El are 1,30 m. –Există pernuțe speciale, doamnă! Pînă la 6 ani se transportă în scaun special, iar pentru cei mai mari există pernuță specială. Pentru siguranța copilului, desigur, este bine, dar cu părere de rău, nu am știut de pernuțe. Vom merge la magazine specializate și vom cumpăra, dacă este nevoie”, a spus o șoferiță, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere (RCR), minorii cu vîrsta de pînă la 12 ani pot fi transportaţi doar dacă autoturismul este utilat cu sistem de reţinere sau cu alte mijloace de adaptare, precum o pernă specială, care să permită o cuplare corectă a centurii de siguranță.

Alt șofer a fost stopat de poliție pentru că fuma la volan avînd cu el doi minori.

„Eu v-am mai explicat odată – conform art. 91, alin. 18 este interzis fumatul cînd se află copii minori în automobil. De ce fumați în automobil, atunci cînd aveți doi copii minori? –N-am știut de această lege”, a spus bărbatul.


Potrivit oamenilor legii, scaunul auto pentru copii trebuie să corespundă standardelor de siguranță și să fie potrivit pentru talia și kilogramele pasagerului.

„La ziua de astăzi sînt verificați șoferii care conduc, care transportă persoane în vîrstă de 12 ani, în mijlocul de transport. Reamintim că, potrivit art. 235 al Codului Contravențional al R. Moldova, se prevede o amendă de la 600 pînă la 1200 de lei, cu aplilcarea a două puncte de penalizare”, a menționat Valentin Rotari, ofițer superior al secției patrulare Bălți Nord, pentru nordnews.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova au avut loc 14 accidente rutiere cu implicarea copiilor, soldate cu 16 minori traumați.

2
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?