Criza energetică stiri: 1551
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3384

Sturza la un an de mandat al guvernului Gavriliţa: "Totul va fi bine"

9 aug. 06:45   Societate
3683 0

Moldova nu va fi implicată în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și nici nu va rămîne fără gaz la iarnă. Opinia a fost exprimată de fostul premier Ion Sturza într-o postare pe pagina de Facebook, informează Noi.md.

"Poate să pară simplistă analiza, dar pe moldoveni îi interesează în mare două lucruri - războiul și prețul la gaz.

Războiul

Moldova nu va fi implicată în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Rușii nu au cum să ajungă la Odesa. De acesta au grijă ucrainenii și partenerii din Occident. Nici guvernul de la Chișinău nu dă semne de implicare. Declarațiile și acțiunile sînt destul de precaute și moderate. Tiraspolul este „priponit” de o grupare militară ucraineană de circa 10 mii de oameni gata de acțiune. Nici în Vest nu stau cu mîinile-n sîn. „În caz de... o graniță va fi închisă, alta deschisă”, am încheiat citatul", a scris Sturza.

În ceea ce privești aprovizionarea cu gaz, fostul premier este sigur că la iarnă nu vom îngheța.


"Pare paradoxal, dar sînt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoară decît cea trecută. În primul rînd, Moldova va avea gaz. Întreruperea livrării gazului de către ruși este puțin probabilă. Asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria, lăsînd-o fără gaz și curent, dar și fără un venit constant.

Prețul (conform contractului curent) va fi mai jos. De „vină” este formula mult criticată de unii. În perioada de iarnă, începînd din noiembrie, parametrii se inversează - 70% din mixt reprezintă prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale. Luînd în vedere faptul că prețul la petrol a scăzut în ultima perioadă constant și va mai scădea, putem să ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru Moldova de 40-50%.

Prețul la energia electrică va fi constant, poate ușor în scădere. Oricum este la jumătate față de cel din România. Prețul la carburanți scade și este cel mai jos din regiune.

Prețurile la materiile prime de bază - metale, lemn, chimicale - scad pe fondul unei încetiniri globale economice. Prețurile la alimente s-au stabilizat. La pozițiile-cheie - grîu, ulei - au început să scadă.

În caz că totuși din considerente care nu depind de Moldova livrările de gaz rusesc se vor sista, există posibilitatea de a aduce gaz pe gazoductul Iași-Chișinău. Da, puțin, dar suficient pentru ca consumatorii casnici de pe malul drept al Nistrului să treacă iarna.

Încasările la buget (în creștere cu 25%), rezerva valutară (3,5 miliarde de dolari), ajutorul extern (circa 600 milioane USD) sînt plasa de siguranță că țara are un minimum de resurse pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili.

Dar... toate aceste lucruri pot fi realizate cu două condiții.
Prima: guvernul nu face greșeli (mari). E greu, dar trebuie să încerce, poate într-o componență puțin schimbată.
Și doi: moldovenii dau dovadă de înțelepciune și nu se lăsa provocați de tot felul de disperați - politicieni ratați, hoți de miliarde, fugari inculpați și trepădușii lor locali, mărunți și frustrați.

Adevărat, urmează condamnări, extrădări, confiscări. Pentru hoții, corupție, îmbogățire ilicită... Înțeleg, aici doare, dar moldovenii vor avea gaz la iarnă. Asta contează", spune Sturza.

Astăzi Guvernul Gavriliţa a prezentat un raport la un an de la instituirea în funcție. Miniștrii s-au lăudat cu reușitele și au prevenit oamenii să fie gata pentru o iarnă grea.

La polul opus, PSRM a venit cu critici și a spus că executivul a adus moldovenii la sapă de lemn.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав