COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Sturza își exprimă părerea despre criza gazelor

20 oct. 14:15   Societate
1959 0

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe facebook că gaz, tehnic vorbind, în conductele care alimentează Republica Moldova va fi. Nu de „acolo”, de „dincolo”, dar va fi, transmite Noi.md cu referire la bani.md.

Evident, la prețul pieței, căci asta ne-am dorit, nu? Pentru consumatorul final ar însemna o creștere de „doar 50-60%”.

Sturza explică reducerea de preț pe care a obținut-o Dodon la Moscova în perioada cînd era la guvernare.

Păi, la bazar se știe – Guvernul preia cîteva sute de milioane din datoriile „Moldovagaz”. Datorii ne-auditate. Moldova preia la datoria de stat vreo 8 miliarde de USD datoriile la gaz ale Transnistriei. Moldova va achita de acum încolo pentru Transnistria 1,2 miliarde metri cubi de gaz, bani care merg azi în bugetul Tiraspolului.

Republica Moldova nu a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit pînă la 1 noiembrie. Săptămîna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurei din rezerva de stat.


În prezent, Republica Moldova plătește 790 USD/mia de metri cubi de gaz. Or, pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, cînd se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X