Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Studioul „Moldova-Film” a împlinit 70 de ani de la fondare

17 apr. 13:00   Societate
2488

Studioul „Moldova-Film” a împlinit 70 de ani de activitate.

În toamna anului 1940, la Chișinău a fost organizat punctul de corespondență cinematografică, care producea periodic reviste cinematografice, ocupîndu-se și de dublarea în limba moldoveneasca a filmelor artistice. Baza tehnică de deservire s-a aflat mai întîi la Kiev (1940 – 1947), apoi la Odesa (1948 – 1952). Pe parcursul acestei perioade de timp s-a format o filială specială a studioului cu un stat de specialiști în domeniu (regizori, operatori, iluminatori etc.), care aveau scopul de a produce filme şi reviste cinematografice exclusiv pentru R. Moldova, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Demersurile înaintate de către Guvernul republicii în adresa instanțelor superioare au dus, în final, la emiterea în aprilie 1952 de către Ministerul Cinematografiei de la Moscova a ordinului „Despre înființarea la Chișinău a studioului de filme documentare și cronică cinematografică”, acesta fiind reorganizat în 1957 în Studioul filmelor artistice și de cronică „Moldova-Film”.

De-a lungul cîtorva decenii a fost realizată o galerie întreagă de filme, care au fost distinse cu premii la diverse festivaluri internaționale: „Balada haiducească”, „Ultima lună de toamnă”, „Omul merge după soare”, „Aşteptați-ne în zori”, „Poienele roșii”, „Se caută un paznic”, „Gustul pîinii”, „Această clipă”, „Fîntîna”, „Piatră, piatră”, „De-ale toamnei”, „Mariana”, „Haiducul”, „Dimitrie Cantemir”, „Lăutarii”, ,,Fii fericiră, Iulia", ș.a.

Studioul „Moldova-Film” a devenit cunoscut în lumea întreagă și aceasta datorită, în mare parte, a cineaștilor anilor ’60, absolvenți ai VGIK-ului şi ai cursurilor superioare de scenariști şi regizori din Moscova: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Iacob Burghiu, Nicolae Ghibu, Vlad Ioviță, Gheorghe Vodă, Vasile Vasilache, Vlad Ciurea, Pavel Bălan, Ion Bolboceanu, Vasile Covrig, Filimon Hămuraru ş.a


În prezent, în cadrul unui proiect finanțat de UE, Studioul ”Moldova-Film” digitalizează filmele care se păstrează în fondurile instituției.

Informații detaliate despre cinematograful moldovenesc pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md în rubrica "Cultura".

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав