X 
Cutremure stiri: 502

Studenții UTM vor avea parte de șapte laboratoare performante

25 sep. 11:00   Societate
2020 0

Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei vor beneficia de șapte laboratoare performante. Noile săli de lucrări practice au fost inaugurate, astăzi, grație unui program național finanțat de Banca Mondială.

Laboratoarele au fost modernizate și dotate cu echipamente de ultimă generație. Studenții spun că acum teoria va fi înțeleasă și însușită mai bine, notează noi.md cu referire la radiomoldova.

Nour este student în anul IV la specialitatea Automatică și Informatică. Tînărul spune că abilitățile practice și experiența pe care le va acumula în timpul orelor de laborator o să-i ofere noi perspective de angajare.

„Cumva ne pregătește pentru piața de muncă externă și poate pe viitor și pentru piața de muncă internă care se dezvoltă destul de repede. Utilajul nou este mai complex, ceea ce ne ajută pe noi să facem sarcini mai grele. La finele anilor de studii, noi o să fim capabili singuri să proiectăm astfel de sisteme, atît să le programăm, cît și să le strîngem șurub cu șurub”, susține Cristian Nour, student.

Atît studenții, cît și profesorii care au testat noile utilaje de laborator spun că, pentru viitorii specialiști, sălile de practică reprezintă o bază esențială pentru formarea profesională.


„Aici sînt echipamentele pentru lucrările de laborator la pneumatică și electro-pneumatică. Puteți vedea niște cilindri pneumatici. Cinci, zece ani în urmă nu aș fi crezut că o să avem așa tehnică în dotare, să le arătăm studenților lucrări de laborator”, a relatat lectorul UTM, Andrei Petco.

„De exemplu, aici putem să verificăm turațiile mașinii, pînă la 1000 de turații pe minut, aici se verifică tensiunea acumulatorului și aici ambreiajul, cît de tare accelerează mașina. Mereu practica bate teoria, indiferent cît de interesant sau cît de plictisitor, dar fără teorie nu poți studia practica”, a declarat Serghei Vidrașcu, student.

„Putem pune în practică ceea ce ni se predă, e cu mult mai ușor și cu mult mai performant. Pe viitor mă văd un specialist în domeniul dat, în automatică, și aș dori tare să rămîn în Moldova”, a spus Maxim Cervaniuc, student.

În cadrul Universității Tehnice au fost lansate trei laboratoare științifico-didactice de chimie, două laboratoare Știința Datelor și un laborator de calculatoare, securitatea informațională și realitatea virtuală.

„Noi avem laboratoare din trecut, am mai dotat anumite laboratoare, dar, din lipsă de bani, din lipsă de finanțare, aceste laboratoare nu erau cele mai moderne. Cel puțin 60 la sută din studenții noștri vor beneficia direct, vor trece prin aceste laboratoare”, a afirmat rectorul UTM, Viorel Bostan.

„Este foarte important să creștem calitatea studiilor în Republica Moldova, să renovăm și să modernizăm universitățile noastre ca să putem convinge cît mai mulți absolvenți să aleagă universitățile din țară, să rămînă aici, să își facă studiile și ulterior să se angajeze și să rămînă acasă contribuind la dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun.

Lansarea laboratoarelor face parte din Proiectul „Învățămîntul Superior din Moldova", finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada 2020-2025, cu o valoare totală de 500 de milioane de lei.

6
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав