X 
Cazul Șor stiri: 599

Strategia privind asigurarea independenței sectorului justiției, discutată în Parlament

7 apr. 2021,, 13:49   Societate
2586 0

La Parlament a avut loc ședința de lucru pentru Dezbaterea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități.

În cadrul dezbaterilor au participat membrii Comisiei, conducerea și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), ai Curții de Apel Bălți și conducerea judecătoriilor din zona de nord a țării.

Au fost dezbătute propunerile președinteluiRepublicii Moldovape marginea Strategieidin sectorul justiției, care se referă laimplementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor de dezvoltare din comunitatea internațională, demararea unor reforme viabile în cadrul sistemului organelor anticorupție.

În urma discuțiilor, s-a constatat că atît conducerea CSM, cît și ANI pledează pentru o evaluare internă a judecătorilor din sistem, or capacități pentru realizarea acesteia sînt suficiente.

La fel, s-a propus întărirea, dar și deblocarea funcționării și activității colegiilor de evaluare, colegiilor de selecție. Criteriile de evaluare trebuie să fie stabilite mai riguros, care să includă nu doar evaluarea activității, dar și a profesionalismului, a cunoștințelor din domeniu, precum și periodic o evaluare medicală. Membrii CSM au vorbit și despre importanța unei noi legi a taxei de stat din domeniul judiciar, astfel pentru a acumula bani suplimentari în sistem întru îmbunătățirea calității justiției.


Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea a declarat că pentru a obține rezultate în acest sens, urmează mai multe ședințe cu corpul judecătoresc din toate regiunile țării.

Conducerea ANI a dat asigurări că vor acorda tot suportul necesar ce ține de competența instituției date în asigurarea unui proces de evaluare corect și implementarea cadrului legal în termenii legii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?