Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Strategia de recuperare a miliardului manipulează cu faptele – opinie

18 iun. 2018,, 15:20   Societate
3210 2

Strategie de recuperare a miliardului induce în eroare, manipulează cu faptele, suprapune cifre din diferite procese și este unul cu caracter mai mult politic, decît de investigație.

Poziția aparține Centrului de Politici și Reforme, care a subliniat însă că procesul de recuperare este suprapus cu altul – cel de sustragere a rezervelor din BNM, iar acest lucru induce publicul în eroare. Strategia prezentată sugerează efectiv faptul că furtul miliardului din rezervele BNM va fi acoperit din contul altor furturi multiple ce au avut loc între 2007 și 2014. Astfel, beneficiarii furtului miliardului rămîn protejați. Pe scurt – din miliardul furat nu s-a recuperat nimic, susțin experții Centrului.

În analiza CPR se mai arată că documentul prezentat de autoritățile are un caracter politic, întrucît îi protejează pe politicienii de la guvernare, și prezintă faptele distorsionat. Aceasta ridică îngrijorări despre independența politică a instituțiilor autoare și implicarea lor în jocuri politice. Documentul nu se referă doar la recuperarea miliardului furat din rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ci la recuperarea activelor deturnate pe parcursul anilor 2007-2014. Suprapunerea acestor două procese, crează confuzie și spațiu pentru speculație, se mai menționează în analiză.

Totodată, experții afirmă că obiectivul anunțat de a recupera 10,7 miliarde de lei e modest, în condițiile în care strategia acoperă toate deturnările de fonduri din 2007-2014, nu doar „furtul miliardului”.

Documentul nici nu prevede recuperarea deplină a deja vestitului miliard. Formula care a stat în baza setării acestui obiectiv (13 miliarde lei în Hîrtii de Valoare de Stat minus veniturile din lichidarea celor trei bănci) este una speculativă. Procesul de lichidare provine din contul activelor celor trei bănci falimentate, pe cînd miliardul de Dolari SUA alocat din rezervele BNM rămîne nerecuperat pe deplin. Este dificil de estimat suma totală sustrasă între 2007 și 2014 din trei bănci, însă aceasta pare să fie mai mare de 10 miliarde Lei (obiectivul stabilit de Strategie), se mai arată în analiză.


Potrivit experților, intenția de recuperare a activelor trebuie să fie însoțită de o investigație clară referitor la modul în care au fost posibile aceste crime: care instituții nu au acționat atunci, cînd erau obligate să acționeze, dar și persoane concrete din cadrul acelor instituții. De asemenea, aceștia atenționează că documentul nu face referință la investigarea spălării a 22 miliarde de dolari din Federația Rusă către Uniunea Europeană, prin Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?