Criza energetică stiri: 1715
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Stoianoglo solicită Procuraturii să înceteze practicile ilegale

26 ian. 13:18   Societate
2338 0

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a înaintat conducerii interimare a Procuraturii Generale un demers prin care solicită încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită.

Potrivit lui, în ultimii ani Procuratura și CNA au pornit sute de cauze penale, au reținut și arestat zeci de persoane, în special înalți demnitari publici.

„Conștientizînd pericolul extrem de grav al corupției ca fenomen social și juridic, manifestînd intoleranță totală față de acest comportament, în calitatea mea primară de jurist, dar și procuror general, fie chiar și suspendat, consider că toți cei implicați în combaterea corupției trebuie să-și conformeze activitățile cadrului legal. Nu este posibil de făcut dreptate prin nedreptăți”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-un briefing, transmite deschide.md.

„Avînd în vedere că din octombrie 2021, atunci cînd ilegal și abuziv am fost înlăturat din funcție, a pornit o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită în condițiile unui vid de metodici de investigare, nici pînă în prezent Procuratura Generală nu a venit către corpul de procurori cu vreo instrucțiune de urmărire penală a acestei categorii de infracțiuni și nici nu a orientat procurorii asupra efectelor jurisprudenței Curții Constituționale în acest sens”, a notat procurorul general suspendat.

Potrivit lui, acest lucru a determinat practici neuniforme și abuzive de interpretare și aplicare de către procurori a legii în cadrul proceselor penale, fapte soldate cu încălcări grave și ireparabile ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.


Alexandr Stoianoglo a precizat că a intervenit către procurorul general interimar, care conform legii este responsabil atît de politica penală în stat, cît și de legalitatea activității procuraturii, cu solicitarea de a face uz de competențele funcționale pentru a stopa fărădelegile. Stoianoglo cerere revenirea la normalitate și la legalitate prin interpretarea și aplicarea onestă a legii.

Procurorul general suspendat spune că demersuri similare a depus și la Procuratura Anticorupție, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și la Uniunea Avocaților. De asemenea, a înștiințat și partenerii externi de dezvoltare, dar și corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, semnalînd că din cauza unui număr redus de procurori, această meserie a devenit un simbol al fricii, al abuzurilor, al represiunilor, al incompetenței și al cătușilor televizate.

„Am adus exemple de practici neunitare, de interpretare și aplicare de către procurori a legislației în vigoare, duble standarde, selectivitate, subiectivism și grave încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

15
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?