COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 531
Coronavirus stiri: 7860

Stoianoglo răspunde declarațiilor fostului procuror general al Ucrainei

1 dec. 2021,, 10:18   Societate
2231 0

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, răspunde declarațiilor fostului procuror general al Ucrainei, Ruslan Reaboșapca, despre lipsa de comunicare în privința cauzelor penale pe numele lui Veaceslav Platon, făcute în cadrul ediției de duminică a emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.

Stoianoglo spunee că nici măcar nu îl cunoaște pe Reaboșapca, iar Procuratura Generală ucraineană nu s-a adresat celei din Republica Moldova, pentru a-i cere ajutorul în privința cauzelor penale, intentate în țara vecină pe numele controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Subiectul a mai fost discutat și anterior, iar serviciile Procuraturii m-au informat că singura adresare din partea domnului Reaboșapca a fost legată de solicitarea de a-l întoarce pe Veaceslav Platon autorităților din Ucraina, pe motiv că, potrivit instanțelor ucrainene, Platon a fost extrădat ilegal în R. Moldova”, a menționat Stoianoglo într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Nu a fost vorba despre oferirea vreunui ajutor în procesului de investigare a cauzelor penale, iar asta poate4 fi ușor demonstrat”, a adăugat șeful suspendat al Procuraturii Generale.

În aceeași postare, Alexandru Stoianoglo a mai menționat că controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost scutit de răspundere penală pe un singur episod, deoarece „infracțiunea care i-a fost incriminată nu a fost săvîrșită de el, ci de alte persoane”.


„Despre asta știe toată lumea. Cine nu știe, dar vrea cu adevărat să se convingă de obiectivitatea procurorilor, recomand să urmărească întreg procesul de judecată și să tragă concluziile”, a spus procurorul general suspendat.

Stoianoglo se mai întreabă de ce alți predecesori de-ai săi de la Procuratură nu sînt investigați, în condițiile în care Platon a fost arestat încă acum patru ani. Acesta sugerează că ar exista interese ascune de a-l „conecta” personal la controversatul om de afaceri.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost deferit justiției din Republica Moldova, după ce a fost reținut la Kiev. Era 25 iulie, anul 2016, iar la cîrma țării se afla Petro Poroșenko. Atunci, operațiunea de reținere a fost pusă la cale de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina, fiind suspectat pentru spălare de bani și fraude în sistemul bancar. Platon fusese verificat de către autoritățile din Ucraina referitor la „posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei”. După ce a fost extrădat autorităților de la noi, acesta a fost judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Acum un an însă a fost eliberat, iar procurorii moldoveni i-au retras toate acuzațiile, iar cercetarea penală a fost reluată de la capăt. După ce partidul PAS a preluat guvernarea, în iulie, Platon a plecat din țară și nu s-a mai întors. Acesta se află în Marea Britanie și le cere procurorilor de la noi să vină să-l audieze la Londra.

3

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X