Criza energetică stiri: 800
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Stoianoglo: Nimeni nu a spus că Platon nu a fost implicat în furtul miliardului

19 mai. 21:17   Societate
1987

„Nimeni nu a spus că Platon nu a fost implicat în furtul miliardului, dar a fost condamnat în ședință închisă, fără participarea lui. În baza declarațiilor lui Ilan Șor”.

Declarația a fost făcută ieri de către Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul audierilor de la Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de judecată, Platon nu a putut răspunde la întrebările care i-au fost adresate, întrucît nu exista un traducător.

„Conform dosarului în baza căruia Platon a fost condamnat, banii care au i-a primit Șor, credit, de la BEM, ulterior i-a expediat la o companie care era afiliată lui Platon. Cînd procurorii au verificat compania au aflat că a fost înregistrată în aceeași zi cu alte 10 companii afiliate lui Șor. Aveau aceeași zi, aceeași adresă juridică și administrator. Mai mult, banii ulterior au fost trimiși în conturile lui Șor și Plahotniuc.

Dosarul a fost examinat doar din cauza examinării dosarului unei bănci comerciale. Așa s-a întîmplat. Cînd prima dată m-am întîlnit cu procurorii i-am întrebat - cu ce vă ocupați și mi-au spus că se ocupă de acționari și că bani nu pot fi restituiți. Atunci am întrebat - de ce atunci investigăm, pentru ce ancheta. Am întrebat dacă avem episoade în care putem returna bani și au spus că da- episodul Victoriabank și am spus atunci să investigăm”, a spus acesta.

În context, acesta a declarat că Platon a fost învinuit în săvîrșirea infracțiunii care a săvîrșit-o Șor și Plahotniuc.


Acesta susține că cineva din conducerea SIS a venit și i-a atenționat că viața lui Platon se află în pericol.

„Ne-au spus că dacă el mai departe stă acolo în pușcărie, atunci cînd am anunțat că a fost pus sub învinuire Plahotniuc, viața lui se află în pericol. Iată care este realitatea”, a adăugat acesta.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, formată din 4 membri, a oferit note de la -10 până la 10. Potrivit raportului final, făcut public de CSP, la calcularea punctajului de evaluare nu s-au luat în considerare notele oferite de membrul Ion Matușenco, avocat propus de Procurorul General Suspendat, care a oferit cele mai înalte calificative. Totodată, comisia, inițial urma să evalueze performanțele în componență de 5 membri, însă Lidia Bulgac a renunțat la calitatea sa de membru, iar CSP nu a mai delegat alt membru.

Performanțele Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru mandatul din 29 noiembrie 2019 - 5 octombrie 2021, au fost evaluate ca fiind nesatisfăcător, nota finală fiind - 2,19. Raportul final a fost expediat Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează a fi examinat la ședința de mâine.

Raportul a fost contestat în instanță. Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a comentat raportul final. Acesta declară că „în sfârșit circul evaluării procurorului general s-a încheiat, iar clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав