X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Stoianoglo a spus că perchezițiile de la biroul său sînt "absolut ilegale"

15 noi. 2021,, 15:05   Societate
2877 5

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care a fost demis din funcție, a numit perchezițiile pe care procurorii le-au efectuat în biroul său vineria trecută drept "absolut ilegale". Între timp, procurorul Victor Furtună continuă să insiste asupra faptului că percheziția este legală. În același timp, el așa și nu a explicat jurnaliștilor de ce biroul nu a fost sigilat după reținerea lui Stoianoglo, scrie newsmaker.md

Pe 15 noiembrie Curtea de Apel (CA) examinează contestația avocaților procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, privind arestul său la domiciliu. În așteptarea deciziei judecătorilor, Stoianoglo a declarat reporterilor că consideră că percheziția efectuată în biroul său din 12 noiembrie este "absolut ilegală", el a menționat că nu a fost în biroul său mai mult de o lună.

"Biroul nu a fost sigilat. Este folosit de Procurorul General Interimar Dumitru Robu. Ce s-a întîmplat în acest birou [după îndepărtarea mea din funcție], nu știu. În același timp, pot afirma în mod responsabil că, în afară de materialele de lucru, nu era nimic în biroul meu. Eu așa și nu am înțeles care a fost scopul efectuării acestei percheziții, care a durat de la ora 10.00 pînă la 18.00", a spus Stoianoglo.

El a spus că procurorii au obținut în instanță permisiunea "de a efectua percheziție în biroul Procurorului General Stoianoglo". "De fapt, ei au efectuat percheziții în biroul Procurorului General Interimar, Domnul Robu. Mai mult, biroul meu a fost deja percheziționat pe 5 octombrie, cînd am fost reținut. Au efectuat percheziții în toate încăperile pe care le-am folosit", a spus Stoianoglo.

El continuă să insiste că dosarul penal împotriva lui a fost fabricat. Potrivit acestuia, din toate acuzațiile din acest dosaar, doar un caz de posibilă corupție poate fi luat în considerare în cadrul procedurilor penale.


La rîndul său, procurorul Victor Furtună a declarat reporterilor că a acționat în mod legal. El a menționat că, în timpul perchezițiilor din 5 octombrie, nu toate documentele au fost ridicate din biroul lui Stoianoglo "din motive tactice". "Nu vă putem dezvălui totul acum", a spus Furtună. El a adăugat, de asemenea, că Stoianoglo a refuzat să participe la perchezițiile de vineri. Procurorul nu a răspuns la întrebarea de ce biroul său nu a fost sigilat.

Reamintim că, la 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a permis începerea procedurilor penale împotriva lui Stoianoglo. Examinarea cazului a fost încredințată procurorului Procuraturii Anticorupție Victor Furtună. În mai puțin de două ore, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo pe mai multe capete de acuzare: abuz de poziție, corupere pasivă, fals în declarații. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS. Reținerea a avut loc cu 20 de minute înainte de conferința de presă pe care Stoianoglo intenționa să o organizeze. Procurorul general suspendat a fost ținut în izolator timp de 72 de ore, iar în seara zilei de 8 octombrie, judecătoria Ciocana l-a plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La 15 octombrie, Curtea de Apel a lăsat în vigoare această decizie.

În afară de Stoianoglo, în acest dosar mai există cinci suspecți. Tot în acest caz, în biroul lui Stoianoglo au avut loc trei percheziții. Ultima a avut loc vineri, 12 noiembrie. Procuratura a explicat descinderile cu "dovezi colectate în timpul anchetei" cazului Stoianoglo. Avocații au amintit că Stoianoglo nu a intrat în biroul său de mai mult de o lună, dar acesta nu a fost sigilat, a fost folosit de Procurorul General Interimar Robu.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?