Ștefan Tomșa al II-lea – domn bun pentru săraci, aspru față de boieri

Ștefan Tomșa al II-lea – domn bun pentru săraci, aspru față de boieri

Ștefan Tomșa al II-lea (sau Ștefan al IX-lea Tomșa), Domn al Moldovei: 20 noiembrie1611 - 22 noiembrie 1615 și septembrie 1621 - august 1623.


Pretins fiu de domn, în realitate un mic boier din satul Otești, ținutul Putnei, fost capuchehaie al Movileștilor la Poartă. A fost lefegiu în armata lui Ștefan Bathory, iar mai tîrziu a intrat în armata turcească participînd la un război cu perșii.


Ajunge domn în Moldova fiind susținut de mica boierime, orășeni și țărani care era , după cum scrie cronicarul Matei al Mirelor „bun mai ales pentru săraci, dar aspru față de boieri, pentru că aceștia erau nedrepți față de sărăcime". Partida filopolonă și antiotomană din Moldova, în frunte cu paharnicul Bucuioc și vornicul Nistor Ureche, s-au refugiat în Polonia pentru a cere sprijin militar împotriva noului domn.


În vara lui 1612 oștile polone conduse de Ștefan Potocky, ginerele lui Ieremia Movilă, intră în Moldova. În bătălia de la Cornul lui Sas, pe Prut (23 iulie 1612), Ștefan Tomșa cu oastea de țară și ajutor tătăresc, ieși învingător. A avut loc o cruntă represiune îndreptată împotriva marii boierimi, toți marii boieri prinși au fost decapitați, iar moșiile multora au fost confiscate.


În 1613 Ștefan Tomșa aderă la tratatul de alianță încheiat între Radu Mihnea, domnul Valahiei și Gabriel Bethlen și participă la expediția militară în Transilvania, sprijinindu-l pe Gabriel Bethlen să ajungă principe. Cei trei domni se angajau să fie cu credință și ascultători la orice poruncă a sultanului turcesc, făcîndu-și jurămînt de „a trăi ca frații și a nu se părăsi unul pe altul pînă la moarte".


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load